Δύο χρόνια μετά την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενεί το «Οne Planet Summit».
H διάσκεψη κορυφής έχει στόχο την ανάληψη δράσης απέναντι στην κλιματική πρόκληση, ιδιαίτερα με την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το κοινό μέτωπο.
Η διάσκεψη διοργανώνεται από τη γαλλική προεδρία σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια του One Planet Summit θα παρουσιαστούν νέες συγκεκριμένες δράσεις, δεσμευτικές για το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα συγκέντρωσε στο Παρίσι αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άλλους ηγέτες καθώς και διαχειριστές δημόσιων και ιδιωτικών κονδυλίων.
Οι ηγέτες που θα συναντηθούν σήμερα στη Γαλλία θα αναζητήσουν τρόπους για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν και να επιταχύνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στην οικονομική και τεχνική υποστήριξη των μικρών και πιο αδύνατων κρατών από τα ανεπτυγμένα κράτη.
Από το προσκήνιο δεν έλειψαν οι διαδηλώσεις στο Παρίσι για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πριν από δύο χρόνια, εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες του πλανήτη, συγκεντρώθηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 2015 υπογράφτηκε η Συμφωνία του Παρισιού και αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά. Η συμφωνία έχει τεθεί σε ισχύ από 4/11/2016 και μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει 197 χώρες και την έχουν επικυρώσει 170.
Ωστόσο, 18 μήνες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες-η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και δεύτερη στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- επιβεβαίωσαν ότι αποσύρονται από την συγκεκριμένη συμφωνία. Κι ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα περιέγραφε το Παρίσι ως την «καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να σώσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε», ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη.
Για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γάλλος πρόεδρος προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο: «Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού σηματοδότησε την αρχή μιας νέας προσπάθειας. Εκτιμώ πως δημιούργησε συλλογική ευθύνη κι ευκαιρία, δημιούργησε ένα σημαντικό μομέντουμ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.
σχόλια