Ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ υπέρ μιας «παγκόσμιας απάντησης» στον κορωνοϊό

Ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ υπέρ μιας «παγκόσμιας απάντησης» στον κορωνοϊό Facebook Twitter
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του κορωνοϊού (EPA/Αρχείο)
0

Κοινή γραμμή υιοθετούν έξι Ευρωπαίοι ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συνυπογράφουν κείμενο με τον τίτλο «Η παγκόσμια απάντηση: Συνεργασία για να βοηθήσουμε τον κόσμο να γίνει καλά» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η διεθνής αυτή συμμαχία στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν σε κοινό τους άρθρο κορυφαίοι Ευωρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι.

Γράφοντας στον Independent, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι το ξέσπασμα της πανδημίας «προκάλεσε καταστροφή και πόνο σε όλες τις γωνιές του κόσμου».

Παράλληλα, δεσμεύονται να συγκεντρώσουν 7,5 δισ. ευρώ για να βρουν ένα εμβόλιο και θεραπεία για το Covid-19 ως μέρος μιας «διεθνούς συμμαχίας» που καταπολεμά την ασθένεια.

Ένα διαδικτυακό συνέδριο δέσμευσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα θα στοχεύσει στη συγκέντρωση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδότηση για τη στήριξη της παγκόσμιας ανταπόκρισης στην πανδημία.

Προσθέτουν δε ότι η απάντηση στην «παγκόσμια πρόκληση» απαιτούσε «να συγκεντρώσει τα καλύτερα και πιο προετοιμασμένα» μυαλά του κόσμου για να βρουν τα εμβόλια και τις θεραπείες που «χρειαζόμαστε για να κάνουμε τον κόσμο μας υγιή ξανά».

Αυτό θα ακολουθούσε και μία «ενίσχυση των συστημάτων υγείας που θα τα καταστήσουν διαθέσιμα για όλους, με ιδιαίτερη προσοχή στην Αφρική». «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι συμμερίζονται τη δέσμευσή μας για διεθνή συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε και να υποστηρίξουμε την παγκόσμια αντίδραση.

«Ο στόχος μας είναι απλός: στη διαδικτυακή σύσκεψη δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου, θέλουμε να συγκεντρώσουμε ένα αρχικό ποσό ύψους 7,5 δισ. ευρώ για να καλύψουμε το συνολικό χρηματοδοτικό κενό που έχει υπολογιστεί από το Συμβούλιο Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ετοιμότητας και άλλους φορείς.

»Θα συνεισφέρουμε όλοι και είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουν εταίροι από όλο τον κόσμο. Τα χρήματα που θα συγκεντρώσουμε θα δώσουν ώθηση σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και ρυθμιστικών αρχών, βιομηχανίας και κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, ιδρυμάτων και επαγγελματιών υγείας.»

Οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και επισήμαναν την πρόσφατη κυκλοφορία του «Access to Covid-19 Tools (ACT) Accelerator».

Πρόκειται για μία «πλατφόρμα παγκόσμιας συνεργασίας» που στοχεύει στην επιτάχυνση της έρευνας, της ανάπτυξης, της πρόσβασης και της διανομής ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό και άλλων θεραπειών, όπως έγραψαν οι ηγέτες, προσθέτοντας ότι «έθεσε τα θεμέλια για μια πραγματικά, διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση του Covid-19».

Το άρθρο γράφτηκε από κοινού από τον Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργό της Ιταλίας, Εμάνουελ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας, Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Έρνα Σόλμπεργκ, πρωθυπουργό της Νορβηγίας και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πολιτικοί ηγέτες σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Τα κεφάλαια που συγκεντρώνουμε θα ξεκινήσουν μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και ρυθμιστικών αρχών, βιομηχανίας και κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, ιδρυμάτων και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας».

Αρωγοί στην προσπάθεια και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και το Wellcome Trust.  Η χρηματοδότηση θα δοθεί σε οργανισμούς υγείας όπως η CEPI, η Gavi, η Vaccines Alliance, το Global Fund και η Unitaid.

«Εάν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που παράγεται από τον κόσμο, για ολόκληρο τον κόσμο, αυτό θα είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο κοινό αγαθό του 21ου αιώνα», έγραψαν οι ηγέτες. «Αυτό είναι το καθήκον της γενιάς μας και ξέρουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Στο κείμενό τους αναφέρουν ότι ο τρέχων στόχος θα καλύψει μόνο τις «αρχικές ανάγκες», με περισσότερους πόρους να απαιτούνται για την παραγωγή και παράδοση φαρμάκων παγκοσμίως, προκειμένου να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση στον εμβολιασμό, τη θεραπεία και τους ελέγχους.»

Οι ηγέτες ανέφεραν ότι η κρίση του κορωνοϊού ήταν «καθοριστική στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα. Συγκεντρώνοντας την επιστήμη και την αλληλεγγύη σήμερα θα σπείρουμε τους σπόρους για μεγαλύτερη ενότητα αύριο», κατέληξαν.

«Καθοδηγούμενος από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, μπορούμε να επανασχεδιάσουμε τη δύναμη της κοινότητας, της κοινωνίας και της παγκόσμιας συνεργασίας, για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Αυτός είναι ο κόσμος εναντίον του Covid-19. Και μαζί θα κερδίσουμε.».

Με πληροφορίες από τον Guardian/Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM