Η αναρριχητική περίοδος στα Ιμαλάια ξεκινά στα τέλη Μαρτίου και τελειώνει στα τέλη Μαΐου, στη βόρεια πλαγιά. Μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν, ξεκινά η εκστρατεία καθαρισμού σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 5.100 μέτρων.
Το περιφερειακό γραφείο αθλητισμού του Θιβέτ παρέχει δύο σάκους σκουπιδιών σε κάθε ομάδα αναρρίχησης. Ο καθένας που κατεβαίνει από το βουνό πρέπει να φέρει μαζί του τουλάχιστον οκτώ κιλά σκουπίδια από το βουνό. Εάν τα απορρίμματα ζυγίζουν λιγότερο από οκτώ κιλά, τότε είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ένα ποσό.
Ο 30χρονος Ντόνταπ είναι συλλέκτης απορριμμάτων στη βάση της κατασκήνωσης στη βόρεια πλευρά του 'Εβερεστ, την υψηλότερη κορυφή παγκοσμίως.
Τη νεκρή τουριστική περίοδο, εργάζεται ως γιατρός στο χωριό Τοσανγκλίν, στους πρόποδες του βουνού. Για τρία χρόνια όμως εργάσθηκε και ως επιστάτης στη διάρκεια της αναρριχητικής περιόδου.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής ομάδας είναι οδηγοί και αξιωματικοί σύνδεσμοι από την ένωση ορειβατών. Ο Ντόνταπ είναι ένας από τους τρεις ντόπιους της ομάδας. Οι τρεις τους εργάζονται στη βάση της κατασκήνωσης σε υψόμετρο από 5.200 έως 6.500 μέτρα.
Μία αποστολή αποκομιδής απορριμμάτων μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες.
«Περπατάμε πολύ. Κάθε μέρα ένας από εμάς συλλέγει μόνο 10 κιλά σκουπίδια», λέει ο Ντόνταπ ο οποίος πληρώνεται κάθε μήνα 4.500 γιουάν (περίπου 714 δολάρια ΗΠΑ), ποσό όχι και τόσο σημαντικό σε σύγκριση με τους χωρικούς που εργάζονται σε άλλους τομείς.
Όπως λέει, δεν το κάνει για τα χρήματα καθώς η οικογένειά του έζησε στην περιοχή αυτή πολλές γενιές και θεωρεί καθήκον του να προστατεύσει το βουνό. Πολλοί τουρίστες και αναρριχητές κατακλύζουν την περίοδο αυτή την περιοχή και φεύγοντας αφήνουν πίσω τους πολλά σκουπίδια.
Παρόμοιες ομάδες καθαρισμού πρόκειται να εγκατασταθούν στις βουνοκορφές Τσο Ογιού στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας, και Σισαπάνγκμα στη θιβετιανή πλευρά των Ιμαλαΐων, σε υψόμετρο 8.000 μέτρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια