Ινδία: Έφοδος της εφορίας στα γραφεία του BBC- Μετά από ντοκιμαντέρ που ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό

Ινδία: Έφοδος της εφορίας στα γραφεία του BBC- Μετά από ντοκιμαντέρ που ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Φορολογικές έρευνες διεξάγονται από τις ινδικές αρχές στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και στη Βομβάη μετά την προβολή ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων το 2002. 

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, έξι πράκτορες έχουν πάρει θέσεις έξω από τα γραφεία του βρετανικού δικτύου στο Νέο Δελχί, στους δύο ορόφους ενός ουρανοξύστη στο κέντρο της πρωτεύουσας και εμποδίζουν τους ανθρώπους να μπαίνουν ή να βγαίνουν από το κτίριο.

Ένας εργαζόμενος του BBC εξήγησε πως κατασχέθηκαν όλα τα τηλέφωνα. 

«Μια κυβερνητική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στο γραφείο», δήλωσε αξιωματούχος, αρνούμενος να αποκαλύψει το όνομα της υπηρεσίας του. 

Ένας άλλος δημοσιογράφος του BBC με έδρα τη Βομβάη επιβεβαίωσε πως στο γραφείο του διεξάγεται επίσης έρευνα από τις εφοριακές αρχές. 

«Εχθρική προπαγάνδα και αντιινδικό σκουπίδι»

Ο Μπαρατίγια Τζανάτα, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το BBC επιδίδεται σε αντιινδική προπαγάνδα.  

«Η Ινδία είναι μια χώρα που δίνει μια ευκαιρία σε κάθε οργανισμό, όσο αυτός δεν φτύνει δηλητήριο», συνέχισε προσθέτοντας πως οι έφοδοι  των εφοριακών αρχών είναι νόμιμες και πως η στιγμή που επιλέχθηκε για να γίνουν δεν έχει καμιά σχέση με την κυβέρνηση. 

Το BBC είχε μεταδώσει τον Ιανουάριο ένα ντοκιμαντέρ που κατηγορούσε τον Ναρέντρα Μόντι πως την εποχή που ήταν επικεφαλής του ινδικού κρατιδίου του Γκουτζαράτ είχε διατάξει την αστυνομία να μην ασχολείται με τις θρησκευτικές ταραχές του 2002

Αυτό το κύμα βίας είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στη μουσουλμανική κοινότητα, που αποτελεί μειονότητα στην Ινδία. 

Η ινδική κυβέρνηση μπλόκαρε τα βίντεο και τα μηνύματα στο Twitter που συνδέονταν άμεσα με το εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο χαρακτήρισε λίγο μετά τη μετάδοσή του «εχθρική προπαγάνδα και αντιινδικό σκουπίδι». 

Ομάδες φοιτητών έχουν οργανώσει προβολές του ντοκιμαντέρ παρά τις σχετικές απαγορεύσεις στις πανεπιστημιουπόλεις τους, αψηφώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίσει τη διανομή του. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM