Νέο στόχο βάζουν οι γιατροί στις ΗΠΑ για ακόμα 1 εκατ. μεταμοσχεύσεις οργάνων μετά την κατάρριψη του πρώτου που επιτεύχθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Από τότε που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού το 1954, οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, με περισσότερους ασθενείς να έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης, η ζήτηση για δότες οργάνων έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ως αποτέλεσμα, οι υποστηρικτές της μεταμόσχευσης οργάνων έχουν ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.
Ρεκόρ 41.356 μεταμοσχεύσεων πραγματοποιήθηκε το 2021, ανέφερε το Associated Press. Σε όλη τη χώρα, πάνω από 400.000 άνθρωποι ζουν αυτήν τη στιγμή με μεταμοσχευμένα όργανα που λειτουργούν, ανακοίνωσε την Παρασκευή το United Network for Sharing Organs (UNOS).
Ωστόσο, 105.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα αναμονής καθώς περιμένουν νέα όργανα όπως νεφρά, συκώτι και καρδιές.
Επιπλέον, άλλοι 17 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά περιμένοντας, σύμφωνα με το Associated Press. Επί του παρόντος, τα νεφρά είναι τα όργανα με την μεγαλύτερη ζήτηση σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρά την υψηλή ζήτηση, έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής διαπίστωσε μια «σημαντική μη χρήση οργάνων που έχουν δοθεί ως δωρεά».
Περίπου ένας στους 5 νεφρούς από νεκρούς δότες δεν χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, οι Μαύροι Αμερικανοί έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια σε σύγκριση με τους λευκούς Αμερικανούς.
Είναι επίσης «ουσιαστικά λιγότερο πιθανό» να μπουν σε λίστες αναμονής ή ακόμη και να λάβουν τελικά ένα όργανο.
Επιπλέον, μια έρευνα της επιτροπής οικονομικών της Γερουσίας ανακάλυψε πρόσθετα προβλήματα, όπως αποτυχίες μεταξύ 2008 και 2015, οι οποίες οδήγησαν 249 λήπτες να αναπτύξουν ασθένειες από δωρεά οργάνων, 70 από τους οποίους πέθαναν, σύμφωνα με το Associated Press.
Σε άλλες περιπτώσεις, χάθηκαν όργανα που μεταφέρονταν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ή καθυστέρησαν τόσο πολύ και δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν.
Το Κογκρέσο κατηγόρησε την αρμόδια επιτροπή (UNOS) για την αποτυχία της να επιβάλει ένα κεντρικό σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η UNOS τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθειες να αμβλύνει τα υλικοτεχνικά εμπόδια. Διέταξε μια αλλαγή στον τρόπο διανομής των οργάνων, επιτρέποντας τη μεταφορά των νεφρών σε ασθενείς που βρίσκονται πιο μακριά, αντί να δίνονται πρώτα σε νοσοκομεία που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο της δωρεάς τους.
Με τη σειρά τους, οι μεταμοσχεύσεις νεφρού αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι και κατά 23% στους μαύρους ασθενείς.
Σε προσπάθειες για την επίτευξη των επόμενων μεταμοσχεύσεων, η UNOS έχει θέσει τέσσερις στόχους ως μέρος της εκστρατείας Living It Forward.
Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση της δικαιοσύνης για να διασφαλιστεί ότι οι μεταμοσχεύσεις είναι δίκαιες και πιο προσιτές σε όλους, τη μεταμόσχευση περισσότερων οργάνων με την επέκταση της λίστας δωρητών, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την περαιτέρω ενδυνάμωση των ασθενών μέσω εμπιστοσύνης και διαφάνειας.
Με πληροφορίες του Guardian