Η ανακοίνωση της ποινής του 25χρονου στρατιώτη Μάνινγκ σε 35 χρόνια κάθειρξη προκάλεσε αισθήματα οργής και αγανάκτησης στους υποστηρικτές τους, οι οποίοι στο πρόσωπο του νεαρού βλέπουν έναν ήρωα ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας για την δράση του αμερικανικού στρατού. Κάνουν λόγο για μια σκληρή και άδικη απόφαση.
Το 2010, ο Μάνινγκ ο οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός αναλυτής είχε διαρρεύσει μεγάλο όγκο, πάνω από 700 χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο Wikileaks, του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ.
Εκτός από τα έγγραφα είχε δώσει στο Wikileaks και ένα αποκαλυπτικό βίντεο από επίθεση αμερικανικού πολεμικού ελικοπτέρου Απάτσι στη Βαγδάτη, το 2007, κατά την οποία υπήρξαν δεκάδες νεκροί μεταξύ των οποίων και ένας φωτορεπόρτερ του Reuters.
«Θλίψη, οργή, απογοήτευση - όλα αυτά τα συναισθήματα είναι αποκαρδιωτικά. Υπήρχαν άνθρωποι που έκλαιγαν μετά τη δίκη, δεν πρόκειται για ένα έγκλημα για το οποίο αξίζει να κλείσεις έναν νέο άνθρωπο στη φυλακή για τόσο μεγάλο διάστημα», είπε στο euronews ένας απογοητευμένος υποστηρικτής του Μάνινγκ.
Ο Μάνινγκ κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία και απάτη. Απέφυγε ωστόσο την καταδίκη για «συνεργασία με τον εχθρό».
Πάνω από 100.000 υπογραφές έχουν συγκεντρώσει υποστηρικτές του για την υποψηφιότητά του για Νόμπελ Ειρήνης.
«Τώρα είναι η ώρα να μπει τέλος στην ταλαιπωρία του Μπράντ. Είναι η ώρα, ο πρόεδρός μας να επικεντρωθεί στην προστασία των πληροφοριοδοτών αντί να τους τιμωρεί.
Είναι η ώρα, ο πρόεδρός μας να δώσει χάρη στον στρατιώτη Μάνινγκ», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής ο συνήγορός του Μάνινγκ, Ντέιβιντ Κουμπς.
«Η ποινή που επιβλήθηκε είναι ενδεχομένως ένα ανησυχητικό μήνυμα προς τον Έντουαρντ Σνόουντεν, έναν άλλο νεαρό που έχει κάνει διαρροή πληροφοριών και στον οποίο πρόσφατα δόθηκε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.
Ένοχος ή μη, η Αμερική οφείλει στον Μάνινγκ και στον Σνόουντεν έναν ευρύτερο διάλογο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού απορρήτου», μεταδίδει από το Φορτ Μιντ, ο ανταποκριτής του euronews στην αμερικανική πρωτεύουσα Στέφαν Γκρόμπε.
ΠΗΓΗ: Euronews