ΗΠΑ: Σύλληψη λάθος ατόμου με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου - «Αλγοριθμική παραπλάνηση»

ΗΠΑ: Σύλληψη λάθος ατόμου με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου - «Αλγοριθμική παραπλάνηση» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οργανισμός στις ΗΠΑ καταγγέλλει σύλληψη λάθος ατόμου με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου

Συγκεκριμένα η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών υπέβαλε διοικητική ένσταση στο αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ κάνοντας λόγο για την πρώτη γνωστή σύλληψη στη χώρα που έγινε με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, κάτοικος Μίσιγκαν, κατευθυνόταν προς το σπίτι ένα βράδυ του Ιανουαρίου, όταν ένα όχημα της αστυνομίας μπλόκαρε ξαφνικά τον δρόμο του. Αστυνομικοί βγήκαν από το όχημα και συνέλαβαν τον Ουίλιαμς, ενώ η γυναίκα του και τα παιδιά του παρακολούθησαν από το κατώφλι του σπιτιού τους και τον μετέφεραν σε κέντρο κράτησης μισή ώρα μακριά στο Ντιτρόιτ. Εκεί, πέρασε τις επόμενες 30 ώρες σε ένα, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, «γεμάτο και βρώμικο κελί».

Η αστυνομία του Ντιτρόιτ πίστευε ότι ο Ουίλιαμς ήταν ο άνθρωπος που έκλεψε ρολόγια από τοπικό κατάστημα αλλά τελικά έκανε λάθος καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, παραπλανήθηκε από έναν αλγόριθμο. Σε δήλωση του, το αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ χαρακτηρίζει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ως «ένα ερευνητικό εργαλείο» σημειώνοντας ότι πρόσθετες διαδικασίες πριν από μια σύλληψη.

Η υπόθεση έρχεται στο φως ενώ η χώρα ταλανίζεται από διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και αναδεικνύει πώς μία τέτοια τεχνολογία μπορεί να σφάλει κατά την αναγνώριση προσώπων. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούν συνήθως λογισμικό αντιστοιχώντας την εικόνα ενός προσώπου με εκείνες που είναι αποθηκευμένες σε μια βάση δεδομένων. Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί παντού, από συναυλίες έως αεροδρόμια, αλλά τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο και περισσότερο από υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής και υπέρμαχους των πολιτικών ελευθεριών, μηχανικούς και πολιτικούς οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για «αλγοριθμικές διακρίσεις».

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, που είναι μαύρος, έχει γίνει πλέον ένα από τα πρόσωπα του κινήματος Black Lives Matter. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών η αστυνομία του Ντιτρόιτ είχε στην κατοχή της ένα βίντεο ενός μαύρου που έκλεβε ρολόγια από το κατάστημα και μέσω του συστήματος αναγνώρισης προσώπου προτάθηκε μία φωτογραφία του Ουίλιαμς, καθιστώντας τον ύποπτο για το έγκλημα. Σύμφωνα με την αστυνομία του Μίσιγκαν η αναγνώριση προσώπου δεν αρκεί για τη σύλληψη και απαιτούνται περαιτέρω έρευνα για την έκδοση εντάλματος.

Η αστυνομία ωστόσο δεν εξηγεί πώς το λογισμικό, το οποίο φέρεται να απέκτησε μέσω μίας εταιρείας της DataWorks Plus «πρότεινε» τον Ουίλιαμς ως πιθανό δράστη, ωστόσο, ανέφερε ότι έδειξε μία σειρά από φωτογραφίες υπόπτων σε έναν φύλακα και εκείνος αναγνώρισε τον Ουίλιαμς. Ο Ουίλιαμς συνελήφθη στη συνέχεια και αφέθηκε ελεύθερος μετά από ανάκριση κατά την οποία, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, «έγινε σαφές ότι η σύλληψή του βασίστηκε σε εσφαλμένη αναγνώριση προσώπου».

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι αστυνομικοί ήταν αμήχανοι όταν διαπίστωσαν πως δεν είναι εκείνος ο άνθρωπος που αναζητούσαν. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να εξηγήσω στις κόρες μου γιατί συνελήφθη ο μπαμπάς», έγραψε στην Washington Post την Τετάρτη. «Πώς εξηγεί κανείς σε δύο μικρά κορίτσια ότι ένας υπολογιστής έκανε λάθος, και η αστυνομία υπάκουσε;», γράφει.

Μετά την καταγγελία πολλές εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα πουλήσουν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στην αστυνομία. Συγκεκριμένα η Amazon ανακοίνωσε μορατόριουμ για τις πωλήσεις τέτοιου λογισμικού, ενώ η Microsoft δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στην αστυνομία έως ότου θεσπιστούν ομοσπονδιακοί κανονισμοί. Η IBM, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε γενική απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου «γενικού σκοπού», ακόμα και για ερευνητικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρει το CNN δεν είναι γνωστό πόσες τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν συστήματα αναγνώρισης προσώπου στις ΗΠΑ και λίγοι σχετικοί νόμοι έχουν θεσπιστεί σε πολιτειακό και όχι ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών ευελπιστεί ότι το αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον Ουίλιαμς και την οικογένειά του. Παράλληλα αναζητά τα αρχεία που σχετίζονται με τη σύλληψη και καλεί στην αστυνομία της Πολιτείας να σταματήσει να χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου.  

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ