Ιράν: Θανατική ποινή στον Ιρανό «πράκτορα τής CIA» για το θάνατο Σουλεϊμανί

Ιράν: Θανατική ποινή στον Ιρανό «πράκτορα τής CIA» για το θάνατο Σουλεϊμανί Facebook Twitter
0

Ένας Ιρανός, που κρίθηκε ένοχος για τη διαρροή πληροφοριών που βοήθησαν τις ΗΠΑ να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον πανίσχυρο στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, σύμφωνα με την ιρανική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστικού σώματος, Gholamhossein Esmail, ο φερόμενος ως δράστης ονομάζεται Seyed Mahmoud Mousavi Majd και είναι Ιρανός πολίτης. Κατηγορείται πως τροφοδοτούσε με πληροφορίες για τις κινήσεις του Σουλεϊμανί τις αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες με αντάλλαγμα χρήματα.

«Ο Mahmoud Mousavi-Majd, ένας από τους κατασκόπους της CIA και της Μοσάντ, καταδικάστηκε σε θάνατο. Μοιράστηκε πληροφορίες για το πού βρισκόταν ο μάρτυρας Σουλεϊμανί με τους εχθρούς» ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Επιπλέον, έδωσε πληροφορίες ασφαλείας στις μυστικές υπηρεσίες Ισραήλ και ΗΠΑ για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως τους Φρουρούς της Επανάστασης» πρόσθεσε ο Esmail.

Η θανατική ποινή, όπως γνωστοποίησε ο Esmail, θα εκτελεστεί δι' απαγχονισμού μόλις η ενοχή του επικυρωθεί από το Ισλαμικό Επαναστατικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Σουλεϊμανί -μία από τις πιο επιδραστικές μορφές των Φρουρών της Επανάστασης- δολοφονήθηκε μετά από επίθεση με drone στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου, δολοφονία που προκάλεσε οργή σε Ιράν και Ιράκ. Μεταξύ των αντιποίνων της Τεχεράνης ήταν η από λάθος κατάρριψη ουκρανικού πολιτικού αεροσκάφους στις 8 Ιανουαρίου λίγο μετά την απογείωσή του από την ιρανική πρωτεύουσα. Η επίθεση που έγινε με τη λανθασμένη εντύπωση πως στόχος ήταν αμερικανικός πύραυλος, προκάλεσε το θάνατο 176 ανθρώπων.

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM