Ισλαμικό Κράτος: Επί τάπητος η σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τους τζιχαντιστές

Ισλαμικό Κράτος: Επί τάπητος η σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τους τζιχαντιστές Facebook Twitter
EPA
0

Την ώρα που πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ, ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται να δεχθούν πίσω στο έδαφός τους «δικούς τους» μαχητές ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές για την ίδρυση ενός Ειδικού Δικαστηρίου.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές σχετικά με τη σύσταση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για μέλη του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους είναι Σουηδοί πολιτικοί. Ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ για παράδειγμα υποστηρίζει την άμεση δημιουργία του δικαστηρίου: «Δεν δεν θα πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία για τους ενόχους», δήλωσε στα πλαίσια μιας πρόσφατης διεθνούς σύσκεψης ειδικών στην Στοκχόλμη. Σήμερα, Παρασκευή, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για πρώτη φορά θα ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Die Welt και η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ανοιχτή να συζητήσει το θέμα.

Μετά την κατά κράτος υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους, χιλιάδες πρώην μαχητές του κρατούνται σε φυλακές και καταυλισμούς μαζί με τις οικογένειές τους υπό άθλιες συνθήκες: γυναίκες ντυμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια στα μαύρα, στοιβαγμένες σε σκηνές μαζί με τα παιδιά τους και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Οι Σύροι, οι Κούρδοι και οι Ιρακινοί θέλουν να τους στείλουν πίσω στις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες προέρχονται, ωστσόσο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η Γερμανία αρνούνται να τους δεχθούν στο έδαφός τους. Πολλοί από αυτούς θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι.


Στο Ιράκ η έδρα του δικαστηρίου
Μόνο από τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια πάνω από χίλιοι άνδρες και γυναίκες ασπάστηκαν το Ισλαμικό Κράτος. Ένας στους πέντε έχασε τη ζωή του και ένας στους τρεις επέστρεψε στη Γερμανία. Περίπου 500 βρίσκονται στη φυλακή και περιμένουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Η πλειονότητά τους έχει γερμανική υπηκοότητα. Περίπου 20 από αυτούς έχουν αξιολογηθεί από τις αρχές ασφαλείας ως «πολύ επικίνδυνοι» και «εν δυνάμει τρομοκράτες». Η δίωξή τους στη Γερμανία αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη.

Για το λόγο αυτό και ο επιφανής νομικός Ρούπερτ Σολτς θεωρεί πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η σύσταση ενός ανεξάρτητου διεθνούς δικαστηρίου. Μιλώντας στην Deutsche Welle υποστήριξε πως το νέο Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να συσταθεί κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και θα πρέπει να εδρεύει στο Ιράκ.


Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Καταρχάς η συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων θα είναι πιο εύκολη στο Ιράκ. Οι έρευνες θα προχωρούν γρηγορότερα και θα είναι ευκολότερη η κλήτευση των μαρτύρων. Θα πρέπει βέβαια να προηγηθεί μια διεθνής συμφωνία μεταξύ του Ιράκ και των χωρών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σολτς, η σύνθεση του δικαστηρίου θα πρέπει να αποτελείται από Ιρακινούς δικαστές και δικαστές των ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες προέρχονται οι κατηγορούμενοι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ