Για αθέμιτη σύμπραξη με τη Χαμάς κατηγόρησε ανοιχτά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, ανέφερε πως η Χαμάς «στρατιωτικοποίησε όλη την αστική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας προμελετημένης στρατηγικής», γεγονός που ο ΠΟΥ επέλεξε να αγνοήσει. «Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Εδώ δεν μιλάμε για ανικανότητα. Πρόκειται για αθέμιτη σύμπραξη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ανάρτησή της παράλληλα στην πλατφόρμα Χ, η πρέσβειρα ανέφερε επίσης πως σε κάθε νοσοκομείο που πραγματοποίησε ελέγχους ο IDF στη Γάζα, βρέθηκαν αποδείξεις ότι τα χρησιμοποιούσε η Χαμάς «για τρομοκρατικούς σκοπούς», κάτι που όπως υποστηρίζει ο ΠΟΥ «γνώριζε ότι οι όμηροι κρατούνταν σε νοσοκομεία και ότι οι τρομοκράτες δρούσαν εκεί». «Ακόμη και όταν του παρουσιάστηκαν απτές αποδείξεις των όσων συνέβαιναν, υπογείως και στην επιφάνεια, τα όπλα, τα γενικά επιτελεία, τα κλειστά δωμάτια, ο ΠΟΥ επέλεξε να κλείσει τα μάτια, θέτοντας σε κίνδυνο εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύει», σημείωσε εξίσου.
Η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ ανέφερε εξίσου πως μέλη της Χαμάς εξαπέλυαν επιθέσεις από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ότι βρέθηκαν πέντε νεκροί όμηροι σε υπόγεια σήραγγα. Υποστήριξε δε, ότι την ημέρα που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κάποιοι όμηροι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Ραντίσι και κρατήθηκαν στο υπόγειό του, ενώ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν «80 τρομοκράτες παραδόθηκαν στους στρατιώτες και βρέθηκαν όπλα κρυμμένα σε θερμοκοιτίδες».
Ο ΠΟΥ εξακολουθεί ωστόσο να μην επιβεβαιώνει τις κατηγορίες του Ισραήλ, πως υπάρχουν δηλαδή σήραγγες κάτω από τα νοσοκομεία της Γάζας ως κέντρα διοίκησης της Χαμάς. Όταν ερωτήθηκε εκπρόσωπος του οργανισμού για το θέμα στις 21 Δεκεμβρίου, είπε ότι ο ΠΟΥ «δεν είναι σε θέση να επαληθεύει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται κάθε νοσοκομείο καθώς ο ρόλος του είναι να επιβλέπει, να αναλύει και να αναφέρει».
ΠΟΥ για κατάσταση στη Γάζα: «Ας επιλέξουμε την ειρήνη»
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ωστόσο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης τοποθετήθηκε επίσης για την κατάσταση στη Γάζα, εμφανώς συγκινημένος. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μάλιστα, έγραψε χαρακτηριστικά ό,τι «θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας: «Η λύση υπάρχει. Μόνο η βούληση χρειάζεται. Ας επιλέξουμε την ειρήνη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP