Το Ισραήλ λέει ότι ελέγχει πλήρως τα χερσαία σύνορα της Γάζας

Το Ισραήλ λέει ότι ελέγχει πλήρως τα χερσαία σύνορα της Γάζας Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Ισραήλ ελέγχει αποτελεσματικά το σύνολο των χερσαίων συνόρων της Γάζας αφού πήρε τον έλεγχο μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, μια κίνηση που κινδυνεύει να περιπλέξει τη σχέση του με την Αίγυπτο.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση την Τετάρτη, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέκτησαν «επιχειρησιακό» έλεγχο στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία του ισραηλινού στρατού για τον διάδρομο μήκους 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των μοναδικών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο Χάγκαρι δεν διευκρίνισε τι εννοούσε όταν είπε για «επιχειρησιακό» έλεγχο, αλλά ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι υπήρχαν ισραηλινές «μπότες στο έδαφος» κατά μήκος τμημάτων του διαδρόμου. Τα σύνορα με την Αίγυπτο κατά μήκος του νότιου άκρου ήταν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Γάζας που το Ισραήλ δεν είχε ελέγξει άμεσα.

«Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησίμευε ως γραμμή οξυγόνου για τη Χαμάς, την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά για να μεταφέρει όπλα στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας», είπε ο Χαγκάρι, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματα «ανακάλυψαν περίπου 20 σήραγγες» στην περιοχή. Το κρατικό Al-Qahera News της Αιγύπτου ανέφερε μια «αιγυπτιακή πηγή υψηλού επιπέδου» που ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί αξιώσεις για τούνελ κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα ως κάλυψη για την επίθεση στη Ράφα.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης για την ύπαρξη σηράγγων στα αιγυπτιακά σύνορα με τη Γάζα», είπε η πηγή στην Al-Qahera, η οποία συνδέεται με κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της επιχείρησης στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα και την παράταση του πολέμου για πολιτικούς σκοπούς». 

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει προηγουμένως ότι έχει καταστρέψει εκατοντάδες διασυνοριακές σήραγγες με τη Γάζα από το 2013. Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η κατάληψη του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας θα συνάδει με την «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πόλη Ράφα. «Όταν μας ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους για τη Ράφα, περιλάμβανε τη μετακίνηση κατά μήκος αυτού του διαδρόμου και έξω από την πόλη για να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς στην πόλη», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των δύο πλευρών ολόκληρου των συνόρων Ισραήλ-Αιγύπτου. Σύμφωνα με μια ειρηνευτική συμφωνία, ο καθένας επιτρέπεται να αναπτύξει μόνο έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων ή συνοριοφυλάκων στη ζώνη. Την εποχή της συμφωνίας, τα ισραηλινά στρατεύματα έλεγχαν τη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπλέχτηκαν σε διπλωματική διαμάχη μετά την κατάληψη του ισραηλινού στρατού στο πέρασμα της Ράφα. Η κατάληψη του διαδρόμου σηματοδοτεί ότι το Ισραήλ έχει εμβαθύνει την επίθεσή του στη νότια Γάζα και απειλεί περαιτέρω τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Επίσης την Τετάρτη, το Ισραήλ έστειλε τανκς σε επιδρομές στη Ράφα, αφού εισήλθε στην καρδιά της πόλης για πρώτη φορά την Τρίτη, παρά την εντολή του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει αμέσως την επίθεση στην πόλη.

Καθώς το Ισραήλ επέκτεινε την επίθεσή του στη Ράφα, ένας κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο Καν ότι «περιμένει άλλους επτά μήνες μάχης» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και της μικρότερης μαχητικής ομάδας Ισλαμικής Τζιχάντ. «Ο στρατός επιτυγχάνει τους στόχους του, αλλά [είπε] από τις πρώτες μέρες ότι παρουσίαζε το σχέδιό του στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς», είπε. «Έχουν ορίσει το 2024 ως έτος πολέμου».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Associated Press
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM