Διαγγέλματα προς τους λαούς τους απευθύνουν, ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων.
Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα συνιστά "το τέλος μιας ξεπερασμένης προσέγγισης" της αμερικανικής πολιτικής, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑΜπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας το άνοιγμα ενός "νέου κεφαλαίου" στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι η "σκληρή" πολιτική απέναντι στην Κούβα επί πολλές δεκαετίες δεν είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις. "Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση", τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. "Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση", υπογράμμισε.
Ο Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ενώ η χώρα θα βγει από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.
Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο γιατί βοήθησε να "σπάσει ο πάγος" με την Κούβα, ασκώντας πιέσεις για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός Άλαν Γκρος που είχε συλληφθεί από τις κουβανικές αρχές το 2009 και είχε καταδικαστεί ως κατάσκοπος. Αποκάλυψε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καναδάς, αφού φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να χαλαρώσει το εμπάργκοαλλά και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος της Κούβας, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του αμερικανικού Κογκρέσου.
Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να ανοίξει πρεσβεία στην Κούβα, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Αβάνα.
Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν την απόφαση του Ομπάμα να "εξομαλύνει τις εμπορικές και ταξιδιωτικές σχέσεις" των ΗΠΑ με την Κούβα.
Ο Άλαν Γκρος, που αποφυλακίστηκε νωρίτερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους, αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ το μεσημέρι, την ίδια ώρα που πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα.
Βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχτεί αρκετές αποδοκιμασίες τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και από τους Κουβανούς αντιφρονούντες στο Μαϊάμι γιατί δέχτηκε να ανταλλάξει τον 65χρονο κατάσκοπο Άλαν Γκρος με τρεις Κουβανούς κατασκόπους που κρατούνταν επί 16 χρόνια σε αμερικανικές φυλακές. Αντιθέτως, η αποφυλάκιση των τριών αναμένεται ότι θα χαιρετιστεί ως εμφατική νίκη από την Αβάνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν την Κούβα ότι κρατούσε όμηρο τον Γκρος με στόχο να τον ανταλλάξει με πέντε κατασκόπουςτης. Οι κουβανικές αρχές συνέλαβαν τον Γκρος το 2009 και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία ότι επιχείρησε να φτιάξει μια παράνομη υπηρεσία Ίντερνετ για τους Εβραίους της Κούβας στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
Οι δικηγόροι και η οικογένεια του Γκρος ανέφεραν τους τελευταίους μήνες ότι ο 65χρονος ήταν καταβεβλημένος, έχει αδυνατίσει υπερβολικά και του έχουν πέσει πέντε δόντια.
Οι τρεις Κουβανοί πράκτορες που "ανταλλάχθηκαν" με τον Γκρος είναι ο 49χρονος Χεράρδο Ερνάντες, ο 56χρονος Αντόνιο Γκερέρο και ο 51χρονος Ραμόν Λαμπανίνιο. Άλλοι δύο, ο Ρενέ Γκονσάλες, 58 ετών και ο Φερνάντο Γκονσάλες, 51 ετών, είχαν ήδη αποφυλακιστεί αφού εξέτισαν τις ποινές τους.
Οι αποκαλούμενοι "Πέντε της Κούβας" καταδικάστηκαν στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν αντικαστρικούς εξόριστους στη Φλόριντα και παρακολουθούσαν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στην Κούβα θεωρούνται ήρωες επειδή κατάφεραν να διεισδύσουν σε οργανώσεις εξορίστων στη Φλόριντα σε μια περίοδο που εξτρεμιστές αντιφρονούντες έβαζαν βόμβες σε κουβανικά ξενοδοχεία.
Οι δύο από τους τρεις, ο Γκερέρο και ο Λαμπανίνιο, επρόκειτο να αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια αλλά ο Χεράρδο Ερνάντες, ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας, είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια κάθειρξη για την κατάρριψη δύο αμερικανικών πολιτικών αεροσκαφών, το 1996, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Κουβανοαμερικανοί.
Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά να ανταλλάξουν τον Γκρος με τους πράκτορες αλλά ο Λευκός Οίκος δεχόταν ολοένα και περισσότερες πιέσεις να παρέμβει καθώς η υγεία του 65χρονου επιδεινωνόταν ραγδαία. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν πραγματοποίησε πενθήμερη απεργία πείνας, είχε ήδη χάσει περίπου 46 κιλά ενώ τον Μάιο, όταν έκλεισε τα 65 του, προειδοποίησε ότι προτιμά να πεθάνει παρά να γιορτάσει και τα 66α γενέθλιά του στη φυλακή.