Ως ο «βασιλιάς της απουσίας» περιγράφεται δημόσιος υπάλληλος στην Ιταλία, που έσπασε το εθνικό ρεκόρ, επειδή φέρεται να μην είχε πατήσει το πόδι του στη δουλειά του για 15 ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας υπάλληλος νοσοκομείου συνέχιζε να πληρώνεται κάθε μήνα κανονικά, παίρνοντας συνολικά 538.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ στην εργασία του, στο νοσοκομείο Pugliese Ciaccio στην πόλη Catanzaro της Καλαβρίας από το 2005.
Τώρα, ο 67χρονος, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση υπηρεσίας, πλαστογραφία κ.λπ. Έξι διευθυντές ερευνώνται επίσης με την υποψία ότι έπαιξαν ρόλο στην διευκόλυνση της φερόμενης απουσίας του, η οποία είναι έντονη στον δημόσιο τομέα της Ιταλίας.
Σε μια έρευνα με την κωδική ονομασία «Ημιαπασχόληση», η αστυνομία συγκέντρωσε στοιχεία από τα αρχεία παρουσίας και μισθών των εργαζομένων, καθώς και από καταθέσεις συναδέλφων.
Το 2005, ο άντρας φέρεται να είχε απειλήσει δε, τον διευθυντή του νοσοκομείου, προκειμένου να τον εμποδίσει να υποβάλει πειθαρχική έκθεση αναφορικά με την απουσία του.
Ο διευθυντής στη συνέχεια, συνταξιοδοτήθηκε και η απουσία του άνδρα συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό καθώς η παρακολούθηση του θέματος δεν ελέγχθηκε ποτέ από τον διάδοχο του διευθυντή ή από το τμήμα ανθρώπινων πόρων, δήλωσε η αστυνομία.
Το 2016 η κυβέρνηση αυστηροποίησε έναν νόμο, όταν σε αρκετές υψηλού προφίλ αστυνομικές έρευνες, αποκαλύφθηκε πόσο ανεξέλεγκτη ήταν η απουσία των εργαζομένων σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Σε μια έρευνα, η αστυνομία χρησιμοποίησε μυστικές κάμερες παρακολούθησης για τους 35 εργαζόμενους στο δημαρχείο του Σαν Ρέμο, που εξαπατούσαν το σύστημα διαχείρισης χρόνου για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Οι σύζυγοι δύο από τους εργαζόμενους συνελήφθησαν καθώς χρησιμοποιούσαν τις κάρτες προσωπικού των συζύγων τους, ενώ άλλα μέλη του προσωπικού επίσης άλλαζαν τα ωράρια εργασίας, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί.
Σε μια άλλη περίπτωση, ένας αξιωματικός της τροχαίας, που ζούσε μάλιστα, στο ίδιο κτίριο στο οποίο δούλευε, φάνηκε στα πλάνα να τριγυρνάει με τα εσώρουχα, πριν αλλάξει την ώρα στο ρολόι, που ελέγχονταν οι κάρτες προσέλευσης του προσωπικού, και επιστρέψει στο κρεβάτι του.
Με πληροφορίες του Guardian