Ιζαμπέλ Αλιέντε: Η πανδημία αποκάλυψε ανισότητες που θα τροφοδοτήσουν τεράστιες διαμαρτυρίες

Ιζαμπέλ Αλιέντε: Η πανδημία αποκάλυψε ανισότητες που θα τροφοδοτήσουν τεράστιες διαμαρτυρίες Facebook Twitter
EPA
0

Η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε έντονες ανισότητες, οι οποίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν «τεράστιες» διαμαρτυρίες, δήλωσε η Ιζαμπέλ Αλιέντε.

Η 77χρονη Χιλιανή συγγραφέας, σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο από το σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο, εκτίμησε ότι η πανδημία θα φέρει «χιονοστιβάδα νέων ερμηνειών» για την πραγματικότητα, αλλά τόνισε ότι η σκέψη πολλών είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε αυτό που θεωρούνταν «κανονικό» πριν από την πανδημία.

«Άλλοι σε γιοτ, άλλοι πείνασαν»

Σε ερώτηση για το τι μας δίδαξε η πανδημία του κορωνοϊού, η Αλιέντε έκανε αναφορά στις ανισότητες.

«Μας διδάσκει να κοιτάξουμε τις προτεραιότητές μας και μας δείχνει την πραγματικότητα. Η ανισότητα είναι μια πραγματικότητα. Πώς κάποιοι πέρασαν το lockdown σε ένα γιοτ στην Καραϊβική και άλλοι πείνασαν», απάντησε.

«Επίσης μας διδάσκει ότι είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Ό,τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο στη Γουχάν, συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, σε όλους μας. Δεν υπάρχουν τείχη που μπορούν να διαχωρίσουν τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

«Οι δημιουργικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, όλοι οι νέοι, πολλές γυναίκες σκέφτονται πώς είναι η νέα κανονικότητα. Δεν θέλουν να γυρίσουν σε αυτό που ήταν κανονικό πριν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα της εποχής μας: αυτό το όνειρο ενός διαφορετικού κόσμου. Πρέπει να φτάσουμε σε αυτό», τόνισε η συγγραφέας.

Πώς θα είναι όμως διαφορετικός αυτός ο νέος κόσμος; «Θα ήταν το τέλος της πατριαρχίας. Αυτοί οι κτηνώδεις άνδρες που κυβερνούν τον κόσμο θα τελείωναν. Θα σήμαινε έναν κόσμο στον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται τη διαχείριση του πλανήτη», εξήγησε η Αλιέντε.

«Να μην κυβερνά στον κόσμο η βία και η απληστία, αλλά η αλληλεγγύη, η συμπόνοια και η ελπίδα. Αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε, ένας κόσμος στον οποίο υπάρχει σεβασμός για τη φύση και τα άλλα είδη. Οι νέοι θα κληρονομήσουν έναν κόσμο που τον έχουμε διαλύσει. Αυτοί θα πρέπει να σώσουν τον πλανήτη, αν μπορεί να σωθεί. Ελπίζω ότι θα έχουν μια θετική λύση», συμπλήρωσε.

«Θα υπάρξουν τεράστιες διαμαρτυρίες»

Σε ερώτηση για το κύμα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η Ιζαμπέλ Αλιέντε προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν νέες, μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

«Οι διαμαρτυρίες είναι για τη φυλετική δικαιοσύνη και αυτό συνδέεται απευθείας με το ζήτημα της φτώχειας. Ποιοι είναι οι πιο φτωχοί σε αυτοί τη χώρα; Ποιοι έχουν χειρότερη υγειονομική περίθαλψη, λιγότερες δουλειές, ποιοι υπομένουν περισσότερη αστυνομική βια, ποιοι φυλακίζονται πιο συχνά; Οι Αφροαμερικανοί», τόνισε η συγγραφέας.

»Νομίζω ότι αυτά τα ξεσπάσματα διαμαρτυριών θα αρχίσουν να συμβαίνουν για τα πάντα. Υπάρχει τεράστια οικονομική κρίση. Και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια και, κατά συνέπεια, περισσότερη βία», συμπλήρωσε.

«Θα υπάρχουν περισσότερες, τεράστιες διαμαρτυρίες. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με σφαίρες ή χημικά. Μπορούν να λυθούν μόνο με την αντιμετώπιση των αιτιών. Είναι βαθιά ριζωμένα προβλήματα, που χρονολογούνται από την εποχή της δουλείας», εξήγησε η Αλιέντε.

Το lockdown της Αλιέντε

Σε ό,τι αφορά τη δική της καραντίνα, δήλωσε πειθαρχημένη και πως η «μισή μάχη» για εκείνη ήταν να κάθεται στον υπολογιστή, για να γράψει, κάθε ημέρα την ίδια ώρα.

«Η πανδημία θα έχει αποτέλεσμα ένα κύμα, μια χιονοστιβάδα, νέων ερμηνειών για την πραγματικότητά μας. Όχι μόνο στις τέχνες αλλά και στη φιλοσοφία, την ιστορία, στα πάντα. Στην περίπτωσή μου, χρειάζομαι χρόνο και λίγη απόσταση για να δω τα πράγματα», συμπλήρωσε.

«Θα μπορούσα να είχα γράψει το "Σπίτι των πνευμάτων" αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή το 1973. Μου πήρε πάνω από 8 χρόνια να το γράψω, γιατί χρειαζόμουν αυτό τον χρόνο για να επεξεργαστώ τι συνέβαινε. Και πιστεύω ότι θα κάνω το ίδιο με αυτό που συμβαίνει τώρα», εξήγησε η συγγραφέας.

Όσο για το τι έμαθε από το lockdown, εξήγησε ότι τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει πόσο λίγα υλικά αγαθά χρειάζεται πραγματικά.

«Κοιτάζω γύρω μου και ρωτώ τον εαυτό μου γιατί υπάρχουν τόσα πράγματα, γιατί χρειάζομαι περισσότερα από δύο πιάτα. Μετά, θέλω να ανακαλύψω ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι μου και με ποιον θέλω πραγματικά να περνάω χρόνο», δήλωσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

Διεθνή / «Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

«Πεθαίνουμε από το κρύο. Αυτή δεν είναι ζωή», λέει η Αλάα με δάκρυα στα μάτια. «Ούτε φαγητό, ούτε νερό, τίποτα. Προσεύχομαι καθημερινά να πεθάνουμε για να λυτρωθούμε από αυτό»
LIFO NEWSROOM
Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Διεθνή / Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι «τα προγράμματα σπουδών παραμένουν αμετάβλητα μέχρι να συσταθούν εξειδικευμένες επιτροπές για την αναθεώρησή τους»
LIFO NEWSROOM
Αρνητικό ρεκόρ 14 μηνών στις τιμές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή ρωσικών προμηθειών

Διεθνή / Αρνητικό ρεκόρ 14 μηνών στις τιμές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή ρωσικών προμηθειών

Η αγορά είχε προετοιμαστεί για τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, με τους αναλυτές να παρακολουθούν στενά αν αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερες αποσύρσεις από τα αποθέματα
LIFO NEWSROOM