Την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο στη Βρετανία απεφάνθη πως ο «ηθικός βιγκανισμός» είναι φιλοσοφική πεποίθηση και θα πρέπει να προστατεύεται δια νόμου από φαινόμενα διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών .
Η απόφαση «σταθμός» λήφθηκε στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης υπόθεσης, μετά την απόλυση ενός vegan, του Jordi Casamitjan, από την φιλοζωική εταιρεία League Against Cruel Sports (LACS). Ο Casamitjana υποστηρίζει ότι απολύθηκε από την Λίγκα Κατά των Βάναυσων Σπορ (League Against Cruel Sports) όταν αποκάλυψε ότι η φιλοζωική οργάνωση είχε επενδύσει αποθεματικά συντάξεων σε εταιρείες που κάνουν πειράματα σε ζώα. Ο ίδιος θεωρεί ότι απόλυσή του ήταν συνέπεια της στάσης που τήρησε ως ηθικός vegan ενώ η Λίγκα υποστηρίζει ότι τον έδιωξε για λάθος χειρισμούς και συμπεριφορά απέναντι στους εργοδότες του.
Εργατικό δικαστήριο στο Νόργουιτς κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να αποφασίσει, κατά πόσο ο «ηθικός βιγκανισμός» εν γένει θα έπρεπε να θεωρείται φιλοσοφική πεποίθηση, και αν πρέπει να προστατεύεται δια νόμου, όπως οι θρησκείες, από τις διακρίσεις. Η θετική απόφαση θέτει τώρα τις βάσεις για την ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση απόλυσης του Casamitjan που, μιλώντας στο LiFO.gr, δηλώνει πανευτυχής με την έκβαση του πρώτου σκέλους.
«Η προ-ακροαματική διαδικασία πήγε πολύ καλά. Κράτησε δύο ημέρες και θέμα είχε το αν είμαι πράγματι "ηθικός vegan" όπως ισχυρίζομαι, και κατά πόσο ο ηθικός βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφική πεποίθηση που πρέπει να προστατεύεται από τον νόμο περί ισότητας του 2010. Η δικαστής έκρινε πως ισχύουν και τα δύο, καθώς παρείχαμε περισσότερες από 1.200 σελίδες με αποδεικτικά έγγραφα για τους ισχυρισμούς μου. Φαίνεται πως ήταν αρκετά γιατί η δικαστής δεν με ρώτησε τίποτα άλλο», λέει στο LiFO.gr ο Casamitjan.
«Η υπόθεσή μου συνεχίζεται [...] για την διάκριση σε βάρος μου και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων», για λόγους συνείδησης, λέει ο ίδιος, εστιάζοντας στο να κερδίσει το δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος της υπόθεσης. «Θέλω να βρω μια κατάλληλη δουλειά που θα μου επιτρέψει να συνεχίσω την μακροχρόνια καριέρα μου στην προστασία των ζώων», συνεχίζει. «Πολλοί vegans με στηρίζουν, εκατοντάδες έχουν κάνει δωρεά στη σελίδα μου στο crowdjustice.com και είμαι ευγνώμων για αυτό», λέει ο ίδιος.
Η Μέγκαν Χαντ, μία εκ των συνηγόρων του, εκτιμά μιλώντας στη LiFO ότι υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ώστε ο πελάτης τους να δικαιωθεί στο δικαστήριο.
Με τα πόδια στη δουλειά για χάρη των εντόμων
Ο Casamitjana δεν απέχει απλώς από το κρέας αλλά φροντίζει με τη στάση του να μην στοιχίζει τη ζωή σε ζώα ή έντομα - είτε έμμεσα είτε άμεσα. Για παράδειγμα, κάθε πρωί περπατά αντί να παίρνει το λεωφορείο, ώστε να μην νιώθει συνυπεύθυνος για την όποια θανατηφόρα πρόσκρουση εντόμων πάνω στα τζάμια του λεωφορείου. Τόσο οι ηθικοί vegan όσο και οι χορτοφάγοι ακολουθούν διατροφή που στηρίζεται αποκλειστικά στα φρούτα και στα λαχανικά ενώ παράλληλα αγωνίζονται για τον τερματισμό κάθε μορφής εκμετάλλευσης των ζώων από τον άνθρωπο - όπως το εμπόριο γούνας και δέρματος και τα πειράματα σε ζώα από εταιρείες καλλυντικών.
Η δικαστής Ρόμπιν Ποστλ έκρινε την Παρασκευή πως ο ηθικός βιγκανισμός πρέπει να θεωρείται φιλοσοφική θέση αφού:
-είναι ειλικρινής στάση ζωής
-έχει ειδικό βάρος στην ζωή και στην συμπεριφορά του ανθρώπου
-έχει «έναν βαθμό σοβαρότητας, συνοχής και σημασίας»
-είναι άξιος σεβασμού σε μία δημοκρατική κοινωνία και όχι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ούτε σε σύγκρουση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα
-είναι μία πεποίθηση και όχι απλώς άποψη βασισμένη στις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες
Ο Casamitjana δούλευε καιρό για την φιλοζωική οργάνωση League Against Cruel Sports και λέει πως παρότι μίλησε στους προϊσταμένους του για τις επενδύσεις που είχαν κάνει, εκείνοι δεν φρόντισαν να αποσύρουν τα χρήματα από εταιρείες που επιτρέπουν τα πειράματα σε ζώα. Τότε εκείνος αποφάσισε να ενημερώσει τους συναδέλφους του.
«Τώρα οι δικαστές θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο ήταν νόμιμη η συμπεριφορά της φιλοζωικής εταιρείας» στον Jordi Casamitjan, λέει ο Πίτερ Ντάλι, ο συνήγορος της ομάδας που ήταν στο πλευρό του άνδρα και στην κρίσιμη προ-ακροαματική διαδικασία. Κατά τον ίδιο, η κατοχύρωση του ηθικού βιγκανισμού και το δικαίωμα στην προστασία από διακρίσεις, θα παίξει δυνητικά σημαντικό ρόλο στις σχέσεις των υπαλλήλων με την εργοδοσία και στο εργασιακό περιβάλλον, στο μέλλον.
Μετά την απόφαση «σταθμό» η νομική σύμβουλος Δρ. Jeanette Rowley δήλωσε στο Vegan Society: «Είναι μία φανταστική ημέρα για τα ζώα και για τους vegan που θα έπρεπε να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική υποστήριξη, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι το σωστό λογικά αλλά και συναισθηματικά και είναι η μόνη απόφαση που θα μπορούσαμε να έχουμε».
σχόλια