Στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων στην Ιταλία καταγράφηκε αύξηση 20-25% των ατόμων που πάσχουν από αφυδάτωση ή άλλες ασθένειες, λόγω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Ο καύσωνας έχει φέρει στη χώρα νέα ρεκόρ. Η θερμοκρασία στη Ρώμη έφτασε την Τρίτη τους 41,8 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,7 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2022. Στη Σικελία ο υδράργυρος έφτασε περίπου τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Σαρδηνία σημειώθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες 45 βαθμούς Κελσίου. Κάτι τέτοιο έχει επιβαρύνει πολύ τους πολίτες που εκτίθενται στη ζέστη με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να καταγραφούν αύξηση στα έκτακτα αλλά και στα επείγοντα περιστατικά.
Στο νοσοκομείο Cardarelli στη Νάπολη 231 ασθενείς βρέθηκαν στα επείγοντα περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες, δηλαδή ένας ασθενής κάθε έξι λεπτά. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό που έχει σημειωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς προέρχονταν από οίκους ευγηρίας. Ανάμεσά τους όμως ήταν και τουρίστες που απλώς αναζητούσαν περίθαλψη, καθώς δεν άντεχαν τις θερμοκρασίες καύσωνα.
Ο Αντόνιο ντ’ Αμόρ, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, δήλωσε πως «βιώνουμε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή», καθώς απ’ όσους εισήχθησαν τη Δευτέρα, το 2% ήταν σε σοβαρή κατάσταση και το 38% σε μέτρια κρίσιμη κατάσταση. Συμπλήρωσε πως «δεδομένης της κρισιμότητας της στιγμής, ζητώ από τους πολίτες να επικοινωνούν με τα επείγοντα περιστατικά του Cardarelli μόνο σε περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης». Πρόσθεσε πως «τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνους που χρειάζονται πραγματικά φροντίδα».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» 23 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια, το Μπάρι, η Κατάνια, το Κάλιαρι, το Παλέρμο και το Τορίνο. Πρόκειται για μέτρο που δηλώνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, όχι μόνο των παιδιών και των ηλικιωμένων. Το υπουργείο προέτρεψε τους πολίτες να ντύνονται με λινά ρούχα, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω τις πιο ζεστές ώρες και να μην καταναλώνουν αλκοόλ, καφέ και ανθρακούχα ποτά. Παράλληλα, με σχετική εγκύκλιο συμβουλεύει τις περιφερειακές ενότητες να δημιουργήσουν «κώδικες θερμότητας» στις μονάδες έκτακτης ανάγκης ως τρόπο για την ιεράρχηση της περίθαλψης, παρέχοντας παράλληλα βοήθεια στο σπίτι, ιδίως στους πιο ευάλωτους.
Ο Τζιανφράνκο Τζιανάσι, διευθυντής των επειγόντων περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία της Τοσκάνης, δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση κατά περίπου 10% των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια για ασθένειες συνδεόμενες με τη ζέστη. Ο αριθμός των εισαγωγών αυξήθηκε κατά πολύ στο νοσοκομείο Santa Maria Nuova στο κέντρο της Φλωρεντίας, με τους ασθενείς να είναι, κατά κύριο λόγο, τουρίστες. «Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, κυρίως επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους και επομένως περισσότερη πρόληψη», δήλωσε στην Firenze Post. «Αλλά τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να φανούν ύστερα από μερικές ημέρες. Συνεπώς, περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αύξηση των εισαγωγών ή των κλήσεων σε μονάδες επειγόντων περιστατικών καταγράφηκε επίσης σε νοσοκομεία της νότιας περιφέρειας της Απουλίας και του Βένετο στα βόρεια.
Περισσότεροι από 60 χιλ. θάνατοι λόγω καύσωνα το 2022
Έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο καύσωνας ευθύνεται για 61.672 θανάτους σε όλη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, με το ποσοστό θνησιμότητας να είναι υψηλότερο στις Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.
Ο Τζιοβάνι Λεόνι, αντιπρόεδρος μιας ιταλικής ομοσπονδίας γιατρών δήλωσε πως «είμαστε μια χώρα με έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς και όταν η ηλικία συνδυάζεται με προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή αναπνευστικές δυσκολίες, η προσθήκη της ζέστης επιβαρύνει μοιραία την κατάσταση».
Θερμοκρασίες καύσωνα από την Καλιφόρνια ως την Κίνα
Η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, το θερμότερο μέρος στη Γη, έφτασε τους 53,3 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, καταγράφοντας σχεδόν παγκόσμιο ρεκόρ. Την ίδια ημέρα, η Κίνα εξέδωσε αρκετούς συναγερμούς για καύσωνα και κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς στην περιοχή Σίντζα σημειώθηκε θερμοκρασία 52,2 βαθμών Κελσίου. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη οι αλλεπάλληλοι καύσωνες εκτόξευσαν τις θερμοκρασίες στα ύψη στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Κροατία και την Ελλάδα, ενώ οι πυρκαγιές αύξησαν επικίνδυνα τον καπνό στον αέρα.
Με πληροφορίες από Guardian