Κίνα: Διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις ενάντια στην «μηδενική Covid» - Συνθήματα κατά του Σι Τζινπίνγκ

Κίνα: Διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις ενάντια στην «μηδενική Covid» - Συνθήματα κατά του Σι Τζινπίνγκ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Διαδηλώσεις κατά της πολιτικής «μηδενικής covid» έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα σε περιοχές της Κίνας με ορισμένους από τους συμμετέχοντες να καλούν τον πρόεδρο της χώρας και γενικό γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σι Τζινπίνγκ σε παραίτηση.

Η φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιοχής Σιντζιάνγκ, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννέα την Πέμπτη, λειτούργησε ως καταλύτης καθώς βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να αποτυπώνουν ότι οι πυροσβέστες καθυστέρησαν να φτάσουν στα θύματα επειδή το κτίριο βρισκόταν σε καθεστώς lockdown

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλώσεις κατά των μέτρων περιορισμού σημειώθηκαν σε γειτονιές του Πεκίνου, της Σαγκάης της Γκουανγκζού της Γουχάν και της Λανζού.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες κάτοικοι της Σαγκάης συγκεντρώθηκαν για μια ολονυκτία με κεριά στην οδό Ουρούμτσι για να θρηνήσουν για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Σιντζιάνγκ. 

Σε πολλά βίντεο που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα λογοκρίθηκαν, ακούστηκαν άνθρωποι να φωνάζουν κατά της ηγεσίας της χώρας. Το πλήθος φώναζε επίσης: «Δεν θέλουμε το τεστ Covid, θέλουμε την ελευθερία» και «δεν θέλουμε τη δικτατορία, θέλουμε τη δημοκρατία». 

Σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις, φοιτητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ή ανάρτησαν αφίσες για τους νεκρούς από την πυρκαγιά στη Σιντζιάνγκ. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, περίπου 100 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου διαμαρτυρόμενοι με σύνθημα σε τοίχο των εγκαταστάσεων. Ένας φοιτητής δήλωσε στο CNN ότι όταν έφτασε στο σημείο γύρω στη 1 π.μ., οι φρουροί ασφαλείας είχαν καλύψει το σύνθημα διαμαρτυρίας.

Στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Επικοινωνίας της Κίνας, Ναντζίνγκ, συγκεντρώθηκαν επίσης το βράδυ του Σαββάτου. Βίντεο δείχνουν τους φοιτητές να κρατούν ψηλά τους φακούς κινητών τηλεφώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρωτοφανείς διαμαρτυρίες στη χώρα καθώς οι διαδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μετά και τα όσα συνέβησαν στην Τιενανμέν το 1989.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ