Τηλεοπτικοί σταθμοί της Κίνας «εξαφανίζουν τα logo δυτικών εταιρειών στις εκπομπές τους, στο πλαίσιο της διαμάχης για το βαμβάκι της επαρχίας Σιντσιάνγκ.
Αρκετές δυτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με αντιδράσεις στην Κίνα, έπειτα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν για τις καταγγελίες περί καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, στην παραγωγή βαμβακιού στην επαρχία Σιντσιάνγκ.
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες και πολλές δυτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με μποϊκοτάζ στην Κίνα. Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα «κύμα» δυσαρέσκειας εναντίον αυτών των εταιρειών, ενώ διάσημοι Κινέζοι διέκοψαν τις σχέσεις τους με αυτά τα brand.
Τώρα στη διαμάχη μπήκαν και δημοφιλή τηλεοπτικά σόου στην Κίνα, κάποιες φορές με αστεία αποτελέσματα. Σε δημοφιλείς εκπομπές, όπως το Sisters Who Make Waves οι μετέχοντες είναι σαν να αιωρούνται, καθώς «θολώνοντας» τα logo δυτικών εταιρειών οι ιθύνοντες «εξαφάνισαν» τα παπούτσια τους.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η «αποστολή» είναι αρκετά δύσκολη. Για παράδειγμα, στο ριάλιτι Chuang 2021 οι μετέχοντες είναι ντυμένοι από την κορυφή ως τα νύχια με προϊόντα δυτικών εταιρειών.
Όμως, το ριάλιτι Youth With You ήταν ίσως η πιο δύσκολη από αυτές τις αποστολές, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων. Στις 25 Μαρτίου η εταιρεία παραγωγής iQiyi ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το επόμενο επεισόδιο, αλλά χωρίς να εξηγήσει γιατί. Δύο ημέρες αργότερα οι τηλεθεατές αντιλήφθηκαν τον λόγο: οι άνθρωποι της εκπομπής έπρεπε να «θολώσουν» τα logo στις μπλούζες περισσοτέρων από 50 ανθρώπων.
Η διαμάχη του βαμβακιού
Οι καταγγελίες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων και για καταναγκαστική εργασία στην παραγωγή βαμβακιού δεν είναι κάτι νέο. Όμως αυτή η διαμάχη της Κίνας με δυτικές εταιρείες κορυφώθηκε πρόσφατα.
Όταν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων για την κατάσταση στη Σιντσιάνγκ, κομματικά στελέχη στο Πεκίνο θυμήθηκαν τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει πέρυσι εταιρείες, όταν εξέφρασαν ανησυχίες για την αντιμετώπιση των Ουιγούρων και γύρισαν την πλάτη τους στο βαμβάκι της συγκεκριμένης επαρχίας.
Στο στόχαστρο μπήκε αρχικά η H&M, αλλά σύντομα αυτή η εκστρατεία για μποϊκοτάζ δυτικών εταιρειών επεκτάθηκε και σε άλλα brand, μεταξύ άλλων στη Nike, την Puma και την Adidas. Και οι τρεις εταιρείες είναι μέλη του Better Cotton Iniative, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή βαμβακιού.
Η οργάνωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Σιντσιάνγκ, επικαλούμενη καταγγελίες και «αυξημένο κίνδυνο» για καταναγκαστική εργασία.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το BBC τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα υποχρεώνει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Ουιγούρων, σε χειρωνακτική εργασία στα χωράφια βαμβακιού στη Σιντσιάνγκ.
Με πληροφορίες από BBC