Η Κίνα από σήμερα θα δημοσιοποιεί δεδομένα και για τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς, από σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Κίνας άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα για τα ασυμπτωματικά κρούσματα από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 1.541 ασυμπτωματικοί φορείς τελούσαν υπό παρακολούθηση ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Μέχρι χθες, οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 3.305 θανάτους και πάνω από 81.500 κρούσματα μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος. Δεν συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καθησυχάσει τους πολίτες όσον αφορά τα ασυμπτωματικά και ως τώρα αδήλωτα κρούσματα, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ διέταξε τις υγειονομικές αρχές να τα εντοπίζουν και να δημοσιοποιούν δεδομένα γι' αυτά.
Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ έγιναν οι πρώτες που συμμορφώθηκαν προς τη νέα εντολή σήμερα, γνωστοποιώντας πως εντόπισαν 52 περιπτώσεις φορέων του SARS-CoV-2 οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει απολύτως κανένα σύμπτωμα ως τα μεσάνυχτα χθες.
Η επαρχία Γουνάν ενημέρωσε ότι έχει εντοπίσει τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, όλες τους «εισαγόμενες», κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ανθρώπους που επιστρέφουν στην Κίνα από το εξωτερικό, στην πλειονότητά τους Kινέζους φοιτητές.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας πρόκειται να αρχίσει να δημοσιοποιεί τα συνολικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για τους ασυμπτωματικούς φορείς εντός της ημέρας.
Γίνεται διάλογος ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους για το πόσο μολυσματικοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, πάντως κατά τις υγειονομικές αρχές, οι άνθρωποι αυτοί θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες ούτως ή άλλως.
Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών σε μέχρι πρότινος εστίες της επιδημίας της ασθένειας COVID-19.
Αυτό εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο χιλιάδες άνθρωποι που αγνοούν πως είναι φορείς του ιού να αρχίσουν να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ