Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 159 ανθρώπους σε διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στον πρύτανη που διόρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, αλλά και μελών του διδακτικού προσωπικού, ενάντια στον νέο πρύτανη ξεκίνησαν περίπου πριν από ένα μήνα, καθώς καταδικάζουν ως αντιδημοκρατική κίνηση τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού.
Στη διαμαρτυρία που έγινε τη Δευτέρα οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Έξω η αστυνομία» και «Τα πανεπιστήμια είναι δικά μας», ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία. «Τέθηκαν υπό κράτηση 159 άτομα που δεν τερμάτισαν τη διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο, παρά τις προειδοποιήσεις», ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.
Οι συγκεντρωμένοι επίσης απαιτούσαν την απελευθέρωση τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν όταν δημοσίευσαν στα social media φωτογραφίες με πίνακα που απεικονίζει τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ και σύμβολα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Νωρίτερα, περισσότεροι από 100 αστυνομικοί είχαν παραταχθεί στην κεντρική είσοδο της πανεπιστημιούπολης. Επέτρεπαν την είσοδο στους φοιτητές του πανεπιστημίου, ελέγχοντας την ταυτότητά τους, αλλά είπαν σε άλλους να φύγουν, ανάμεσά τους αρκετοί βουλευτές, κυρίως από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.
Τα πεζοδρόμια των δρόμων που οδηγούν στο πανεπιστήμιο είχαν περιφραχθεί, ενώ μικροσυμπλοκές ξέσπασαν όταν κάποιοι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να κινούνται προς τον αστυνομικό φραγμό.
Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέκρινε τις συλλήψεις και με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε τον Μπουλού να παραιτηθεί για να βάλει ένα τέλος «σε αυτή την άσχημη κατάσταση».
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι μίλησε με τις αρχές, προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος με τους διαδηλωτές και συμπλήρωσε ότι θα συναντηθεί με φοιτητές σήμερα, Τρίτη, για να ακούσει τις ανησυχίες του.
Ο Μπουλού, που έκανε αίτηση για να είναι υποψήφιος με το κόμμα του Ερντογάν στις εκλογές του 2015, είναι ο πρώτος εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας που επελέγη για τη θέση πρύτανη, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το 1980, σύμφωνα με το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.
Με πληροφορίες από Reuters