Κορωνοϊός: Tο 58% των πολιτών θεωρεί ότι λέγονται υπερβολές από τους πολιτικούς βάσει σχεδίου

Κορωνοϊός: Tο 58% των πολιτών θεωρεί ότι λέγονται υπερβολές από τους πολιτικούς βάσει σχεδίου Facebook Twitter
7

Η δυσπιστία των πολιτών προς τους πολιτικούς επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του κορωνοϊού. Μια μεγάλη διεθνής έρευνα που έγινε πρόσφατα σε 10 ισχυρές χώρες δείχνει ότι οι πολίτες προτιμούν πολύ περισσότερο την ενημέρωση από γιατρούς, επιστήμονες και στελέχη οργανισμών υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).


Το 82% εμπιστεύεται τον γιατρό του. Το 63% εμπιστεύεται κάποιον φίλο του. Το 74% των πολιτών θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος της πληροφόρησης έχει πολλά fake news. Το 58% θεωρεί ότι η κρίση παρουσιάζεται πιο σοβαρά απ' ό,τι είναι λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό εξηγεί σε αρκετό βαθμό την ανυπακοή στα μέτρα απομόνωσης. Οι 7 στους 10 αναζητούν καθημερινή πληροφόρηση, ενώ το 33% τσεκάρει πολλές φορές μέσα στη μέρα για να δει τι «παίζει».


Το 64% ψάχνει πληροφόρηση σε μεγάλα ή γνωστά μέσα, ενώ μόνο το 38% αρκείται σε αυτό που βρίσκει στα κοινωνικά δίκτυα. Δηλαδή παρατηρούμε ότι ενώ το κοινό προτιμά να ενημερώνεται από ειδικούς, όταν αναζητά επιπλέον έγκυρη ενημέρωση καταφεύγει σε μέσα που γνωρίζει.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε πρωτοβουλίες των εταιρειών είναι η μισή από αυτήν που κερδίζουν οι κινήσεις των κυβερνήσεων κι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο κορωνοϊός θα είναι η αιτία για να ζητηθεί από το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη σε αρκετά θέματα της δημόσιας ζωής.


Είναι σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται ούτε την κυβέρνηση αν λειτουργεί μόνη της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις, αν πάρουν πρωτοβουλίες χωρίς την ομπρέλα του κράτους. Προτιμούν τον συνδυασμό κυβέρνησης και επιχείρησης, καθώς θεωρούν ότι ούτε η μία ούτε η άλλη μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε πρωτοβουλίες των εταιρειών είναι η μισή από αυτήν που κερδίζουν οι κινήσεις των κυβερνήσεων κι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο κορωνοϊός θα είναι η αιτία για να ζητηθεί από το κράτος να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη σε αρκετά θέματα της δημόσιας ζωής.


Τώρα μάλιστα που το κράτος θα κληθεί να διασώσει αρκετές ιδιωτικές εταιρείες με τα λεφτά των φορολογουμένων, από αεροπορικές μέχρι (ξανά) αυτοκινητοβιομηχανίες, η συζήτηση αυτή θα παραμείνει «καυτή». Παρ' όλα αυτά, τα 10.000 άτομα που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 78% ότι περιμένουν από τις εταιρείες να προστατεύσουν τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.


Tα πιο σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό είναι: πώς διαδίδεται ο κορωνοϊός, οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, πού μπορεί κανείς να κάνει το τεστ, πώς προχωράει το θέμα του εμβολίου, πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψει, τα τελευταία στατιστικά για τον ιό, τι πρέπει να κάνει για να προετοιμαστεί, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.


Η έρευνα έγινε μέσα Μαρτίου σε 10 χώρες σε δείγμα 10.000 ατόμων από 10 χώρες (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Βραζιλία). Πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Edelman στο πλαίσιο της μεγάλης παγκόσμιας έρευνας Trust Barometer.

Διεθνή
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ποιος είπε πως το Κράτος θα δώσει χρήμα στις ιδιωτικές εταιρείες;Αυτό που συζητιέται είναι χρήματα αντί μετοχών όποιας εταιρείας μπει στη διαδικασία χρηματοδότησης αν κι εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις και όρους σχετικά με απολύσεις κ.λπ. κ.λπ..
Είναι υπερβολικά χοντρή η μούφα για να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο μας.Αγορά μετοχών χωρίς δικαίωμα αποφάσεων είναι χαρισμένα λεφτά.Αν το κράτος σκάσει ζεστό χρήμα και πάρει το 50% των μετοχών θα πρέπει το 50% του Διοικητικού Συμβούλιου να είναι υπάλληλοι του κράτους.Εσύ θα έδινες ποτέ λεφτά για να αγοράσεις μια επιχείρηση στην οποία δεν θα είχες δικαίωμα λόγου;Η "υπόσχεση" για μη-απολύσεις είναι πολύ μικρό αντίτιμο μπροστά στην εξουσία ενός Δ.Σ. Και μπορεί να παρακαμφθεί με 1002 τρόπους.Αντί να χαρίζουμε λεφτά στους ολιγάρχες, υπάρχει μια πολύ καλύτερη, φτηνότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος: Ασε την εταιρεία να σκάσει και κάνε την κρατική με μηδενικό αντίτιμο. Αφού θα είναι χρεωκοπημένη, θα κοστίζει μηδέν ευρώ, αντί για τα 4.500 ΔΙΣ που σκοπεύουν να δώσουν τώρα.Και από την στιγμή που η εταιρεία θα είναι κρατική δεν υπάρχει ούτε θέμα απολύσεων. Με τα 4.500 δις που τώρα θα μπουν στις τσέπες των ολιγαρχών, μπορείς να πληρώνεις 7 γενιές δημόσιων υπάλληλων.
Δεν διαφωνώ ούτε στο ελάχιστο, παρά τα όσα προβλήματα δημιουργεί η πρότασή σας και ίσως τα νούμερα να μην είναι παντελώς ακριβή. ΞΑΝΑ: Συμφωνώ!!Πείτε μου ειλικρινά: Το κόβετε για σενάριο που να παίζει στα σοβαρά;
@WLGFQ, οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ιδίως όταν αφορούν το μέλλον ;-)Η δική μου πρόβλεψη είναι πως όχι. Ακόμα και σε κατάσταση πλήρους διάλυσης των πάντων, οι κυβερνήσεις και οι ολιγάρχες θα αντιδράσουν όπως ο απλός άνθρωπος που στοκάρει κωλόχαρτο: Θα προσπαθήσουν να σώσουν το τομάρι τους πρώτα.Συμφωνώ και εγώ μαζί σας, ότι η πρόταση μου έχει πολλά κενά, πολλά προβλήματα. Μακάρι να μπορούσα σαν μονάδα να δώσω ολοκληρωμένες (και σωστές) λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Εννοείται ότι δεν μπορώ. Μαζί όμως μπορούμε.Το υπόβαθρο όλων των σχολίων μου εδώ και χρόνια είναι αυτό: Να μην παίρνουμε σαν δεδομένο τις έτοιμες λύσεις που μας σερβίρουν και με όσο το δυνατόν πιο καθαρή ματιά να δίνουμε - από κοινού - λύσεις στα προβλήματα μας.Οσο πιο λίγοι προτείνουν μια λύση, τόσο λιγότερο την εμπιστεύομαι. Από την άλλη μεριά, προκειμένου να δώσουν οι πολλοί τις λύσεις, χρειαζόμαστε Παιδεία, σωστά ΜΜΕ και ανεξάρτητη Επιστήμη (η Επιστήμη είναι σήμερα κατά 99% εξαρτημένη από τις εταιρείες).Το ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά μέχρι τώρα δεν ξέρω κάτι καλύτερο. Να είστε καλά.Υ.Γ. Το νόημα του προηγούμενου σχολίου μου δεν ήταν να δώσω έτοιμες λύσεις. Αλλά να επισημάνω ότι αυτό που φαίνεται σαν αυτονόητο (το να δώσουμε 4.5 τρις σε ολιγάρχες) είναι στην πραγματικότητα από αναποτελεσματικό έως καταστροφικό.