Οι ξένοι τουρίστες στις Φιλιππίνες έχουν περιθώριο 72 ωρών για να εγκαταλείψουν την χώρα από τα διεθνή αεροδρόμια του νησιού Λουσόν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.
Ο πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το νησί της Λουσόν, στο οποίο βρίσκεται και η πρωτεύουσα Μανίλα, θα τεθεί σε καραντίνα ως τις 12 Απριλίου. Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν αυστηρά μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις και αναστολή της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και των εργασιών στο κεντρικό νησί Λουσόν, κάτι που σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας τίθεται σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βασίζονται στις παραδόσεις κατ' οίκον τροφίμων και φαρμάκων, ενώ όλες οι εργασίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, με εξαίρεση τις απαραίτητες υπηρεσίες, δήλωσε ο Σαλβαδόρ Πανέλο εκπρόσωπος του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε. «Απώτερος σκοπός του προέδρου είναι να σωθούμε από τους εαυτούς μας», σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τα μέτρα αυτά, αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους, θα είναι από τα πιο αυστηρά που έχουν εφαρμοστεί στην Ασία, καθώς οι Φιλιππίνες προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία covid-19. «Είμαστε στρατιώτες αλλά είμαστε και ο εχθρός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πανέλο σε άλλη συνέντευξη. «Είμαστε οι εχθροί του εαυτού μας. Είμαστε φορείς του ιού».
Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων
Η κυβέρνηση της χώρας έχει επιβεβαιώσει 142 κρούσματα του κορωνοϊού και δώδεκα θανάτους. Ωστόσο ο δρ. Manuel Dayrit, υπουργός Υγείας της χώρας κατά το ξέσπασμα του SARS το 2003, πιστεύει ότι ο αριθμός είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με τις άλλες χώρες γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά τεστ. «Κάνουμε εξετάσεις μόνο σε όσους ασθενείς έρχονται στα νοσοκομεία, συνήθως με πνευμονία, έτσι μόνο μπορούμε να υποθέσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού», είπε στο BBC News.
Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/dpa
σχόλια