Κορωνοϊός: Μπρα ντε φερ Γερμανίας και ΗΠΑ για το εμβόλιο - Θέλουν την αποκλειστικότητα

Κορωνοϊός: Μπρα ντε φερ Γερμανίας και ΗΠΑ για το εμβόλιο - Θέλουν την αποκλειστικότητα Facebook Twitter
0

Ενα μπρα ντε φερ εξελίσσεται ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ για την διασφάλιση της αποκλειστικότητας ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσεται σε γερμανικό εργαστήριο, αποκαλύπτει σήμερα η Die Welt.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει με την βοήθεια μεγάλων χρηματικών πόρων Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου ιού, εξασφαλίζοντας έτσι την αποκλειστικότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περίπτωση αυτή, το εμβόλιο «θα ήταν αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο επί της εταιρείας αυτής, προτείνοντας με την σειρά του προνομιακούς οικονομικούς όρους.

Ο ανταγωνισμός αυτός αφορά την εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, με έδρα το Τούμπινγκεν στην Βάδη-Βιρτεμβέργη. Διαθέτει επίσης παραρτήματα στην Φρανκφούρτη και στην Βοστώνη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και εμφανίζεται ως επιχείρηση που ειδικεύεται στην «ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου, θεραπειών με βάση τα αντισώματα, αγωγών για σπάνιες νόσους και εμβολίων». Το εργαστήριο αυτό εργάζεται σήμερα σε σύμπραξη με το Institut Paul-Ehrlich, που ειδικεύεται στην έρευνα για τα εμβόλια και αναφέρεται στο γερμανικό υπουργείο Υγείας, για την παρασκευή εμβολίου κατά του Covid-19.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ η ανάπτυξη εμβολίων και ενεργών φαρμακευτικών συστατικών κατά του νέου κορονοϊού να πραγματοποιηθεί στην Γερμανία και την Ευρώπη», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας στην die Welt. Ως προς αυτό, «η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την CureVac», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της CureVac Daniel Menichella προσεκλήθη στις 2 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει τις οικονομικές προσφορές που της έγιναν.

«Είμαστε πολύ σίγουροι για την ικανότητά μας να αναπτύξουμε ένα ισχυρό εμβόλιο σε διάστημα λίγων μηνών», είχε δηλώσει τότε ο Daniel Menichella σε ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από την εταιρεία του.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η CureVac προσβλέπει στην εκκίνηση των κλινικών δοκιμών «στις αρχές του καλοκαιριού 2020».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
LIFO NEWSROOM
WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Διεθνή / WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο εποπτεύει, μεταξύ άλλων, τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου
LIFO NEWSROOM
Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM