Το Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη τον 69χρονο αγρότη που ήταν υπεύθυνος για την πιο καταστροφική και πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου.
Η φωτιά της 3ης Ιουλίου 2021 στον Αρακαπά οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων εργατών γης, κατέστρεφε επί δύο ημέρες ολόκληρα τμήματα του δασικού όγκου του Τροόδους στο κέντρο της Κύπρου, και προκάλεσε υλικές ζημιές άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οχτώ χωριά εκκενώθηκαν.
«Ο κατηγορούμενος ηθελημένα και παράνομα έθεσε φωτιά στην κοίτη του ποταμού, πλησίον του περιβολιού του, με κίνητρο να καεί η πυκνή βλάστηση και να καθαρίσει ο ποταμός» επισημάνθηκε στη δίκη.
Οι συνέπειες της πράξης του 69χρονου, ήταν «καταστροφικές, εκτεταμένες και πρωτόγνωρες» αναφέρεται στην απόφασή του Κακουργιοδικείου.
«Οι συνέπειες της πράξης του αυτής ήταν καταστροφικές, εκτεταμένες και πρωτόγνωρες […], η, δε, πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εν τέλει κατασβέστηκε την επόμενη ημέρα. Ο ίδιος, επίσης, εγκατέλειψε τη σκηνή και την περιοχή, τη στιγμή που μεγάλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της».
Στις 24 Μαΐου 2023, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, με το δικαστήριο να κρίνει ως επαρκή την περιστατική μαρτυρία για καταδίκη του κατηγορουμένου.
Αφού άναψε τη φωτιά, ενώ προσπαθούσε να κάψει θάμνους στην κοινότητα Αρακαπάς, κοντά στη Λεμεσό, ο άνδρας εθεάθη να φεύγει από τα χωράφια του για να πάει σε καφετέρια όπου ειδοποίησε τις αρχές. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας που ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι τέσσερις εργάτες γης, ηλικίας 24 έως 35 ετών, έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν στο χωριό Οδού της επαρχίας Λάρνακας.
Η φωτιά κατέκαψε περισσότερα από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αγροτικών και άλλων εκτάσεων, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και κτίρια.
Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου, ο οποίος δεν μίλησε κατά τη διάρκεια της δίκης, και η προφανής έλλειψη μεταμέλειας από την πλευρά του ήταν καθοριστικές για την ετυμηγορία, εξήγησαν σήμερα οι δικαστές.
Το καθαρό ποινικό του μητρώο και η ηλικία του, ειδικότερα, θεωρήθηκαν ελαφρυντικά, «χωρίς ωστόσο να μειώνεται η σοβαρότητα των αδικημάτων και η ανάγκη πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος» πρόσθεσαν.
Το δικαστήριο είπε, επίσης, ότι η αυστηρή ποινή αποτελεί έναν απαραίτητο αποτρεπτικό παράγοντα λόγω της αύξησης του αριθμού των δασικών πυρκαγιών που ξεκινούν σκοπίμως.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ