Ο στόχος οι φετινές τουριστικές επιδόσεις να «πιάσουν» το επίπεδο του 2019 δεν είναι πλέον εφικτός» αναφέρει σε συνέντευξή του ο Κύπριος υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίου, σημειώνοντας τις δεινές συνέπειες τους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του σήμερα στην Καθημερινή τους Κυριακής, επισημαίνει ότι επιπτώσεις μεταξύ άλλων, στην αγορά της Κύπρου, δεδομένου ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% του τουρισμού στην Κύπρο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υφυπουργός Τουρισμού με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Rosturizm) της Ρωσίας, Ζαρίνα Ντογκούζοβα, εκείνη ζήτησε τη μέγιστη βοήθεια, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και άνετη διαμονή των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, που παραμένουν εκεί καθώς έκλεισε ο εναέριος χώρος για την επιστροφή τους στην Ρωσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Rosturizm, ο Σάββας Πέρδιος, δήλωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει με θέρμη τους Ρώσους τουρίστες και υποσχέθηκε να παράσχει πλήρη βοήθεια για την επίλυση των ζητημάτων των τουριστών στη χώρα. Οι δύο πλευρές μάλιστα συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή.
Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα το 2019, χρονιά ρεκόρ, είχαν ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο σημαντική είναι η συμβολή Ρώσων και Ουκρανών τουριστών στην Κύπρο.
Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία και ειδικά τον τουριστικό τομέα.
Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες ακυρώσεις από τη ρωσική αγορά ενώ τονίζεται ότι η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλιού θα επηρεάζει μεσοπρόθεσμα την αγοραστική δύναμη των Ρώσων τουριστών.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος. «Φέτος να μην υπολογίζουμε να έχουμε τουρίστες από την Ρωσία και την Ουκρανία, υπάρχει ένας πόλεμος και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε να αναπληρώσουμε στο βαθμό που είναι δυνατόν» το κενό που θα προκύψει, κάτι που όπως είπε «δεν είναι εύκολο».
Πρότεινε δε, «να δούμε πως θα φέρουμε επιβάτες και να δημιουργήσουμε αεροπορική σύνδεση και τουρισμό με άλλες χώρες. Στα Υπουργεία ήδη εργαζόμαστε εδώ και μερικές μέρες πάρα πολύ σκληρά για να ετοιμάσουμε κάποιες τεκμηριωμένες εισηγήσεις και μάλιστα να πάμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσουμε κάποιες εξαιρέσεις στα θέματα κρατικών ενισχύσεων ή κάποια αντισταθμιστικά μέτρα».
Σημείωσε ακόμα, ότι η Κύπρος επηρεάζεται δυσανάλογα σε σχέση με τον επηρεασμό που έχουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «λόγω της εξάρτησης που είχαμε και έχουμε από την ρωσική αγορά αλλά και την ουκρανική που ήταν μια αναδυόμενη αγορά. Περίπου 1,6 εκατομμύρια επιβάτες, αφίξεις και αναχωρήσεις, έχουν χαθεί ενώ υπάρχουν και άλλες αγορές που αναμένεται πως θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι μέχρι τώρα δράσεις του υπουργείο αποδίδουν κάποιους πρώιμους καρπούς.
«Βλέπουμε πως προγραμματίζονται πτήσεις σε νέους προορισμούς». Ήδη, είπε, η TUS Airways ανακοίνωσε ότι εντάσσει στο πρόγραμμα της πτήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία και άλλους προορισμούς, υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες για αύξηση των αεροσκαφών στη βάση τους, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που θέλουν να έχουν ως βάση τους την Κύπρο.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Κύπρος στρέφεται σε άλλες αγορές, ενώ εκτιμά ότι κάποιο μέρος της απώλειας θα μπορέσει να αναπληρωθεί από τουρίστες που προέρχονται από Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία και Ουγγαρία.
Με πληροφορίες του neakypros/famagustanews