Πάνω από 20 άτομα σε διάστημα δύο ημερών έχουν συλληφθεί από τις λευκορωσικές αρχές, στο πλαίσιο της καταστολής αντιφρονούντων που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Λευκορωσία ταλανίζεται από ογκώδεις διαδηλώσεις που προκάλεσε η επανεκλογή για έκτη θητεία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, στις 9 Αυγούστου του 2020, μια εκλογή που η αντιπολίτευση και η Δύση απορρίπτουν ως «επονείδιστη». Ο Λουκασένκο απάντησε στις οργισμένες διαδηλώσεις -με τις μεγαλύτερες να συγκεντρώνουν περισσότερα από 200.000 άτομα- με τεράστια καταστολή όπου πάνω από 35.000 συνελήφθησαν και χιλιάδες άλλοι δέχθηκαν επιθέσεις και ξυλοδαρμούς από την αστυνομία.
Στο «πογκρόμ» των τελευταίων μηνών, οι αρχές έχουν συλλάβει πλήθος ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολέμιων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την οργάνωση Viasna, τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν συλληφθεί πάνω από 20 άνθρωποι σε έξι πόλεις της χώρας.
Μεταξύ των συλληφθέντων της Πέμπτης και ο Ihar Lyashchenya, πρώην πρέσβης της χώρας στη Σλοβενία, στον οποίο ασκήθηκαν κατηγορίες για «διοργάνωση μαζικών ταραχών», κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ χρόνια.
Ο ίδιος είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του πέρυσι από τον Λουκασένκο, όταν επέκρινε την κυβέρνηση για τα μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών.
Με πολλές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία) να επιβάλλουν κατά καιρούς κυρώσεις κατά νομικών και φυσικών προσώπων της Λευκορωσίας, πολλοί Αμερικανοί βουλευτές καλούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να περιορίσει τη δυνατότητα εκταμίευσης χρημάτων από το έκτακτο κονδύλι του ΔΝΤ.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο, επισημαίνουν ειδικοί, δεν μοιάζει εφικτό όσο το Ταμείο εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμη την κυβέρνηση Λουκασένκο.
Με πληροφορίες από Guardian