Οι ΝΥ Times δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ από τη Λιβερία, σχετικά με τους ασθενείς του ιού Έμπολα που δεν καταφέρνουν να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά κέντρα και πεθαίνουν σπίτια τους, μεταδίδοντας την ασθένεια στα μέλη της οικογένειάς τους και γείτονες και τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο του ιού.
Ο Ofori Gweah, 62 χρονών, άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, τρέμοντας και φτύνοντας αίμα από το στόμα του. Η οικογένειά του τον μετέφερε με ταξί στην πρωτεύουσα δύο φορές για να βρουν νοσοκομείο, όμως και τις δύο φορές γύρισαν σπίτι άπραγοι. Ο 25χρονος γιος του είπε στους δημοσιογράφους των NY Times: "Το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να έρχεται μετά για τα πτώματα. Μας σκοτώνουν".
Μόλις το 18% των ασθενών με Έμπολα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά κέντρα στη Λιβερία. Αν αυτός ο αριθμός δεν πάει στο 70% τα κρούσματα του ιού θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λέει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Πρόσφατα γράψαμε εδώ στη LiFO για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 1,4 εκατ. κρούσματα ως τις 20 Ιανουαρίου σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, τις δύο από τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από την επιδημία.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν αποστολή 3.000 ατόμων οι οποίοι θα χτίσουν 17 νοσηλευτικά κέντρα με 1.700 κλίνες στο σύνολο και θα εκπαιδεύσουν 500 εργαζόμενους στην υγεία την εβδομάδα. Εκπρόσωπος της αποστολής του ΠΟΥ είπε όμως ότι πολλοί εργάτες διεθνώς δεν δέχονται να έρθουν σε αυτές τις χώρες καθώς φοβούνται τον ιό.
Ένα άλλο στοιχείο που βοηθά στην εξάπλωση του ιού είναι ότι πολλές φορές η οικογένεια του θανόντα δεν αναφέρει την πραγματική αιτία θανάτου υπό το φόβο να γίνουν παρίες στην τοπική κοινωνία. Σε ένα πρόσφατο περιστατικό σε γειτονιά της πρωτεύουσας η οικογένεια μιας εγκύου πέθανε στο πίσω κάθισμα ενός ταξί με την οικογένειά της να ισχυρίζεται ότι πέθανε κατά τη γέννα, ενώ οι κυβερνητικοί υπάλληλοι που συνέλεξαν το πτώμα είδαν ότι είχε κάνει εμετό με αίμα, σύμπτωμα του ιού.