Οι επιθέσεις σε κατοικημένα προάστια της Τρίπολης, στη Λιβύη ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, και κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα.
«Καθώς εκτυλίσσεται η μάχη για την Τρίπολη, τα αντιμαχόμενα μέρη επιδεικνύουν ιταμή περιφρόνηση για την ασφάλεια των αμάχων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο διεξάγοντας επιθέσεις αδιακρίτως σε κατοικημένες συνοικίες», επισημαίνει η Μαγκνταλένα Μαγράμπι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Στις αρχές του Απριλίου, ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ διέταξε τις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.
Οι μάχες, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 454 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.154, συνεχίζονται με τη κατάσταση στα μέτωπα να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο: τόσο οι δυνάμεις του Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής, όσο και οι παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ αδυνατούν να κατανικήσουν τους αντιπάλους τους. Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών. Το ΔΠΔ είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος διαφόρων Λίβυων που είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011, συμπεριλαμβανομένου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, του γιου του ανατραπέντα εκείνη τη χρονιά Μουάμαρ Καντάφι.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσουντά δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να διενεργήσει έρευνα και να ασκήσει δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη σύγκρουση. Στην έκθεσή της, η Αμνηστία αναφέρει ότι μαρτυρίες που συγκέντρωσε και δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πως πυκνοκατοικημένες περιοχές στο νότιο προάστιο Αμπού Σαλίμ βομβαρδίστηκαν αδιακρίτως με ρουκέτες από τη 15η ως τη 17η Απριλίου. Η ΜΚΟ αναφέρεται ιδίως σε τρεις περιοχές που επλήγησαν από όπλα που δεν είναι ακριβή στην Αμπού Σαλίμ, περιοχή που ελέγχουν παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στην ΚΕΕ. Προσθέτει ότι δεν βρήκε καμιά χειροπιαστή απόδειξη πως υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις περιοχές αυτές.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις εναντίον κατοικημένων περιοχών σε νότια προάστια της Τρίπολης. Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει ποια πλευρά ευθύνεται για κάθε βομβαρδισμό. Ωστόσο, «όλοι οι κάτοικοι της Αμπού Σαλίμ από τους οποίους πήραμε συνεντεύξεις πιστεύουν ότι ευθύνονταν οι δυνάμεις του ΛΕΣ», επισημαίνει η οργάνωση. Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν απευθύνει έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη βορειοαφρικανική πετρελαιοεξαγωγική χώρα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η ήδη δραματική κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
Στη Λιβύη επικρατεί χάος από το 2011 και την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO που ανέτρεψε τον δικτάτορα Καντάφι. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης. Τον περασμένο μήνα ένοπλοι επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο κράτησης Κασρ Μπιν Γκάσιρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από αυτούς. Η Διεθνής Αμνηστία προσάπτει την ευθύνη για την επίθεση αυτή σε άνδρες του ΛΕΣ, αφού το κέντρο «βρίσκεται σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχό τους».
Το συμβάν ώθησε οργανώσεις αρωγής να εντείνουν την προσπάθεια να απομακρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τον Μάιο, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχή όπου βρίσκεται άλλο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ανέφεραν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa
σχόλια