Μαντέψτε ποιος είναι ο κορυφαίος αγοραστής αμερικανικών όπλων και θα καταλάβετε πολλά για την υπόθεση Κασόγκι

Μαντέψτε ποιος είναι ο κορυφαίος αγοραστής αμερικανικών όπλων και θα καταλάβετε πολλά για την υπόθεση Κασόγκι Facebook Twitter
4

Αν ένας δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς σε μια πρεσβεία και όλα έδειχναν πως είχε δολοφονηθεί με φριχτό τρόπο, το λογικό θα ήταν να υπήρχε παγκόσμια κατακραυγή, μπαράζ ανακοινώσεων από όλους τους ηγέτες και διεθνείς κυρώσεις και προειδοποιήσεις.

Όλα τα παραπάνω εκφράζονται σχεδόν ανεπαίσθητα και αθόρυβα στην πολύκροτη υπόθεση Κασόγκι με πολλούς να αναρωτιούνται πώς και πότε θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Προφανώς το διακύβευμα εδώ είναι πολύ μεγάλο και δεν έχει να κάνει μόνο με ζητήματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έννοιες που είναι μάλλον σε δεύτερη μοίρα στη Σαουδική Αραβία.

Ας δούμε λίγο το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση και το γιατί ο Τραμπ δεν βιάζεται καθόλου για απαντήσεις.

Σήμερα, οι ΗΠΑ ζήτησαν την ηχητική καταγραφή των γεγονότων που φέρεται ότι αποδεικνύει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Τη ζητήσαμε, αν υπάρχει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν το ηχητικό ντοκουμέντο ο Τραμπ πρόσθεσε ωστόσο: «Δεν είμαι ακόμη βέβαιος ότι υπάρχει, μάλλον υπάρχει, ίσως υπάρχει».

Και μετά διέψευσε ότι καλύπτει τους Σαουδάραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην υπόθεση.

Πολλοί δεν έχουν πειστεί και εκτιμούν πως ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και προσφέρει ένα επικοινωνιακό «ξέπλυμα» στη Σαουδική Αραβία, έναν μεγάλο πελάτη του...

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήταν «ανόητο» να ακυρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες όπλων με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή του βασιλείου στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου - μια δήλωση που δείχνει ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους κατηγορείται πως έχει ήδη πάρει θέση υπέρ του φερόμενου ως ενόχου.

Οι Η.Π.Α. είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, ανταγωνιζόμενος άμεσα τη Ρωσία και όλο και περισσότερο την Κίνα σε μια παγκόσμια αγορά αξίας 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Το Axios.com σήμερα μεταδίδει - αν και πιο σωστό εδώ είναι το υπενθυμίζει - πως η Σαουδική Αραβία είναι ο νούμερο 1 αγοραστής των αμερικανικών όπλων, αγοράζοντας σχεδόν τρεις φορές περισσότερα  όπλα «made in USA» από οποιαδήποτε άλλη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα όπλα θολώνουν τελικά το τοπίο μεταξύ ηθικής και οικονομίας και μπορούν να επιδεινώσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα.

Τι λέει ο Τραμπ εν ολίγοις; Ότι τα ντιλ όπλων με τη Σαουδική Αραβία είναι υπερβολικά πολύτιμα για να διακινδυνεύσουν από έναν δημοσιογράφο που εξαφανίστηκε.

Διεθνή
4

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Είναι τελείως λανθασμένη η ανάγνωση αυτή νομίζω. Τα όπλα για τα οποία μιλάμε είναι της πλάκας μπροστά στο Αμερικανικό ΑΕΠ, λες και έχουν ανάγκη την Σαουδική Αραβία να αγοράσει τα όπλα τους. Πρώτος και βασικός λόγος είναι η στήριξη της ΣΑ στην Αμερική εναντίον του Ιράν, της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδερφότητας οι οποίοι συνεργάζονται. Εξού και ο πόλεμος στην Υεμένη που στην πραγματικότητα είναι πόλεμος Ιράν-ΣΑ.Και σε δεύτερο επίπεδο εναντίον του Άσαντ ο οποίος είναι σχετικά ανεξάρτητος στην παραπάνω διένεξη αλλά συνεργάζεται με την Ρωσία.Και ένας άλλος μεγάλος λόγος είναι τα λεγόμενα "πετροδολλάρια", δηλαδή η Σαουδική Αραβία να πουλά το πετρέλαιο της χρησιμοποιώντας ως unit of account το δολάριο, πρακτική η οποία είναι πολύ παλιά και ουσιαστικά ξεκίνησε την συμμαχία των δυο κρατών. Δεν πρέπει να υπεραπλουστεύουμε την γεωπολιτική
Σωστά όλα αυτά που αναφέρετε. Και πως επικυρώνονται, μεταξύ άλλων μεθόδων και τακτικών, αυτές οι περίπλοκες συμμαχίες; Συνήθως με αγοραπωλησίες όπλων.Όσον αφορά το ΑΕΠ των ΗΠΑ, όσο μεγάλο και αν είναι, σίγουρα δεν θέλουν να χάσουν τον ν.1 αγοραστή τους στην βιομηχανία όπλων. Ειδικά όταν στην διεθνή αγορά καραδοκούν δύο ισχυρές οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά χώρες, με τις οποίες όλως τυχαίως οι σχέσεις δεν είναι καλές.