Αν ένας δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς σε μια πρεσβεία και όλα έδειχναν πως είχε δολοφονηθεί με φριχτό τρόπο, το λογικό θα ήταν να υπήρχε παγκόσμια κατακραυγή, μπαράζ ανακοινώσεων από όλους τους ηγέτες και διεθνείς κυρώσεις και προειδοποιήσεις.
Όλα τα παραπάνω εκφράζονται σχεδόν ανεπαίσθητα και αθόρυβα στην πολύκροτη υπόθεση Κασόγκι με πολλούς να αναρωτιούνται πώς και πότε θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Προφανώς το διακύβευμα εδώ είναι πολύ μεγάλο και δεν έχει να κάνει μόνο με ζητήματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έννοιες που είναι μάλλον σε δεύτερη μοίρα στη Σαουδική Αραβία.
Ας δούμε λίγο το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση και το γιατί ο Τραμπ δεν βιάζεται καθόλου για απαντήσεις.
Σήμερα, οι ΗΠΑ ζήτησαν την ηχητική καταγραφή των γεγονότων που φέρεται ότι αποδεικνύει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
«Τη ζητήσαμε, αν υπάρχει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC.
Επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν το ηχητικό ντοκουμέντο ο Τραμπ πρόσθεσε ωστόσο: «Δεν είμαι ακόμη βέβαιος ότι υπάρχει, μάλλον υπάρχει, ίσως υπάρχει».
Και μετά διέψευσε ότι καλύπτει τους Σαουδάραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην υπόθεση.
Πολλοί δεν έχουν πειστεί και εκτιμούν πως ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και προσφέρει ένα επικοινωνιακό «ξέπλυμα» στη Σαουδική Αραβία, έναν μεγάλο πελάτη του...
Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήταν «ανόητο» να ακυρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες όπλων με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή του βασιλείου στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου - μια δήλωση που δείχνει ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους κατηγορείται πως έχει ήδη πάρει θέση υπέρ του φερόμενου ως ενόχου.
Οι Η.Π.Α. είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, ανταγωνιζόμενος άμεσα τη Ρωσία και όλο και περισσότερο την Κίνα σε μια παγκόσμια αγορά αξίας 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Το Axios.com σήμερα μεταδίδει - αν και πιο σωστό εδώ είναι το υπενθυμίζει - πως η Σαουδική Αραβία είναι ο νούμερο 1 αγοραστής των αμερικανικών όπλων, αγοράζοντας σχεδόν τρεις φορές περισσότερα όπλα «made in USA» από οποιαδήποτε άλλη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.
Τα όπλα θολώνουν τελικά το τοπίο μεταξύ ηθικής και οικονομίας και μπορούν να επιδεινώσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα.
Τι λέει ο Τραμπ εν ολίγοις; Ότι τα ντιλ όπλων με τη Σαουδική Αραβία είναι υπερβολικά πολύτιμα για να διακινδυνεύσουν από έναν δημοσιογράφο που εξαφανίστηκε.
σχόλια