Τρεις ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, του σφοδρότερου επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, η Γιούλια Ναβάλναγια συναντά σήμερα στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ τη Γιούλια Ναβάλναγια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι», έγραψε.
On Monday, I will welcome Yulia Navalnaya at the EU Foreign Affairs Council.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 18, 2024
EU Ministers will send a strong message of support to freedom fighters in Russia and honour the memory of Alexi @navalny.
Η 47χρονη Ναβάλναγια δήλωσε πως θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «προσωπικά υπεύθυνο» για το θάνατό του και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για προκαλέσει μια ήττα «σ' αυτό το τρομακτικό καθεστώς».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως οι δηλώσεις της Ναβάλναγια «θα βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν καλύτερα ποιο είδος βίαιου συστήματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε στην Ουκρανία». «Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε την απειλή που βαραίνει τους Ρώσους πολίτες και όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης μας, μια ήπειρο όπου η βία, η βαναυσότητα και ο πόλεμος έχουν επανέλθει με επαίσχυντο και ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε ο Ταγιάνι σε ανακοίνωση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο 13ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας αφότου εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Θάνατος Αλεξέι Ναβάλνι: Στα ύψη η αυτοπεποίθηση Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαινόταν ασυνήθιστα χαρούμενος την Παρασκευή καθώς επαίνεσε τους εργάτες του εργοστασίου και αστειευόταν με κρατικούς δημοσιογράφους σε ένα βιομηχανικό εργοστάσιο στην πόλη Τσελιάμπινσκ των Ουραλίων.
Η εμπιστοσύνη του Πούτιν ήταν αδιαμφισβήτητη - δείγμα της πλήρους πεποίθησής του ότι μια μέρα θα ξεφύγει από τον θάνατο του μεγαλύτερου επικριτή του ενώ κρατούσε την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Ο κηδεμόνας.
Ο κόσμος μπορεί να μην μάθει ποτέ τι ακριβώς συνέβη την ημέρα του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι σε μια απομακρυσμένη φυλακή πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Από την Κυριακή, η οικογένειά του δεν είχε ακόμη επιτραπεί να δει το σώμα του.
Ο Ναβάλνι πέρασε χρόνια υπομένοντας μερικές από τις χειρότερες υπερβολές του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος. Οι ποινικές αποικίες της χώρας είναι διαβόητες για τις ζοφερές συνθήκες τους και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιλέχθηκε για ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση.
Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες του θανάτου του, τα χρόνια κακοποίησης υποστηρίζουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ των υποστηρικτών του ότι το Κρεμλίνο είναι υπεύθυνο.
Καταδίκες
Το σαββατοκύριακο η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σε δεκάδες πόλεις εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν πάει να καταθέσουν άνθη και να ανάψουν κεριά προς τιμήν του Ναβάλνι στα μνημεία των θυμάτων της καταπίεσης της σταλινικής περιόδου.
Μόνο στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία, οι δικαστές καταδίκασαν το σαββατοκύριακο 154 απ' αυτούς τους ανθρώπους σε ποινές μέχρι 14 ημέρες φυλάκισης επειδή παραβίασαν την αυστηρή νομοθεσία που πλαισιώνει τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρεται σε αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν από την υπηρεσία Τύπου των τοπικών δικαστηρίων.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για παρόμοιες καταδίκες σε άλλες πόλεις.
Οι διαδηλώσεις εναντίον του Κρεμλίνου και οι άλλες δημόσιες ενέργειες αντιπολίτευσης στο καθεστώς είναι παράνομες στη Ρωσία βάσει κυρίως ενός νόμου που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις χωρίς άδεια.
Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters