Ολοκληρώθηκε η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο στο Σαντιάγο ντε Κούβα, λίκνο της κουβανικής επανάστασης που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Η τελετή ήταν απλή και κλειστή, και σηματοδότησε το τέλος του εννιαήμερου εθνικού πένθους μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κούβας στις 25 Νοεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών.
«Δεν εκφωνήθηκαν λόγοι, ήταν πολύ απλή, ήταν μόνο η τέφρα που ενταφιάστηκε και η οικογένεια, η κυβέρνηση και δίπλα όλοι οι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί», δήλωσε στο AFP η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Ρουαγιάλ εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση στην κηδεία, η οποία σύμφωνα με την ίδια χαρακτηρίστηκε από «μεγάλη απλότητα, από ηρεμία».
Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 7 σήμερα το πρωί τοπική ώρα (2μ.μ. ώρα Ελλάδος), λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την τέφρα του «Κομαντάντε», ο οποίος κυβέρνησε το νησί αυτό της Καραϊβικής για περίπου μισό αιώνα. Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας.
Παράλληλα, 1.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας μετέδωσαν αρχικά ότι η τελετή θα μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση, αλλά λίγες ώρες πριν από την έναρξή της, η κουβανική τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση.
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ελήφθη λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσε πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας.
Ο Φιντέλ επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι' αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα παρόμοια», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Κούβας, που διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ το 2006.
σχόλια