Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει εκ νέου το ενδιαφέρον του για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας Facebook Twitter
Το ενδιαφέρον του Τραμπ για την αγορά της Γροιλανδίας είχε εκφραστεί και κατά την πρώτη του θητεία
0

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε εκ νέου το ενδιαφέρον του για την αμερικανική ιδιοκτησία της Γροιλανδίας, προκαλώντας την άμεση απάντηση του πρωθυπουργού της αυτόνομης περιοχής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία «δεν πωλείται».

Την Κυριακή, κατά την ανακοίνωση του διορισμού του συνιδρυτή του PayPal, Κεν Χάουερι, ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία, ο Τραμπ δήλωσε ότι η ιδιοκτησία της Γροιλανδίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «απόλυτη αναγκαιότητα».

«Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας παγκοσμίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Ο Κεν θα κάνει εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεδε, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα, γράφοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν πωλείται και δεν θα πωληθεί ποτέ. Δεν πρέπει να χάσουμε τον πολυετή αγώνα μας για ελευθερία. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στη συνεργασία και στο εμπόριο με όλο τον κόσμο, ειδικά με τους γείτονές μας».

Το ενδιαφέρον του Τραμπ για την αγορά της Γροιλανδίας είχε εκφραστεί και κατά την πρώτη του θητεία. Η τότε πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, είχε χαρακτηρίσει την ιδέα «παράλογη». Η Φρεντέρικσεν, η οποία επανεκλέχθηκε το 2022, δήλωσε μέσω του γραφείου της ότι η δανική κυβέρνηση ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική διοίκηση και να καλωσορίσει τον νέο πρεσβευτή.

«Σε μια σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση όπως η σημερινή, η διατλαντική συνεργασία είναι κρίσιμη», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση. Το γραφείο της πρωθυπουργού παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας, τονίζοντας ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση αλλά παραμένει ανοιχτή στη συνεργασία.

Οι πλούσιοι πόροι της Γροιλανδίας 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ανάπτυξη της Γροιλανδίας και είχε ανοίξει προξενείο των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης διατηρούν τη στρατιωτική βάση Pituffik, τη βορειότερη βάση του Υπουργείου Άμυνας.

Η Γροιλανδία διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, όπως σπάνιες γαίες, πολύτιμα μέταλλα και ουράνιο, αλλά οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες καθιστούν την εξόρυξή τους ιδιαίτερα δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, οι πόροι της θα μπορούσαν να την κατατάξουν στις πέντε κορυφαίες περιοχές παγκοσμίως, εάν αναπτυχθούν.

Ο Χάουερι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Σουηδία κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, εξέφρασε την τιμή του για τον διορισμό του. Στη δήλωσή του δεν σχολίασε το θέμα της ιδιοκτησίας της Γροιλανδίας αλλά δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις διπλωματικές ομάδες στην Κοπεγχάγη και στο Νουούκ για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών.

Με πληροφορίες από ABC News


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM