«Χειροπιαστές αποδείξεις» έχει η Άνγκελα Μέρκελ ότι έπεσε θύμα Ρώσων χάκερ.
Ερωτηθείσα στο κοινοβούλιο σχετικά με μια έκθεση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ότι η GRU (ρωσική υπηρεσία πληροφοριών) είχε λάβει email από το εκλογικό της γραφείο σε μια επίθεση πειρατείας το 2015, η ίδια απάντησε «Με πονάει». Πρόσθεσε δε ότι το hacking είναι «εξωφρενικό» επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να «αγωνίζεται για τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία».
Η πειρατεία του 2015 που ανέφερε το περιοδικό Spiegel περιελάμβανε κλοπή δεδομένων από υπολογιστές στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Το 2018, το δίκτυο πληροφορικής της κυβέρνησης δέχθηκε επίσης επίθεση, εν μέσω αναφορών για Ρώσους χάκερ. Η ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της, αρνήθηκε την παραβίαση των δεδομένων του γερμανικού κοινοβουλίου.
Τι φέρεται να έχει αποκτήσει η GRU;
Σύμφωνα με το Spiegel, που δεν αναφέρει ωστόσο τις πηγές του, οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν εν μέρει την επίθεση και διαπίστωσαν ότι παραβιάστηκαν δύο εισερχόμενα email από το γραφείο της Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες περιείχαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το 2012 έως το 2015.
Το 2016, η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας κατηγόρησε δημόσια μια ομάδα χάκερ που πιστεύεται ότι εργάζεται για το ρωσικό κράτος, πως βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση.
Η ομάδα, γνωστή ως Fancy Bear ή APT28, πιστεύεται επίσης ότι ήταν πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
«Κάθε μέρα προσπαθώ να οικοδομήσω μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία και από την άλλη πλευρά υπάρχουν τόσο σκληρές ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται γι' αυτό», ανέφερε η κ. Μέρκελ από το πρακτορείο ειδήσεων AFP την Τετάρτη.
«Δυστυχώς, το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι αυτό δεν αποτελεί νέο» είπε, προσθέτοντας ότι «ο αποπροσανατολισμός στον κυβερνοχώρο, η παραμόρφωση των γεγονότων ήταν όλα μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας».
Πριν από δύο χρόνια, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αρνήθηκε ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει το γερμανικό κοινοβούλιο και αστειευόμενη ανέφερε πως «Σπάσαμε το Κοινοβούλιο μόνο μία φορά, το 1945, απελευθερώνοντας το Βερολίνο από τη ναζιστική μάστιγα. Εκείνη την εποχή, ονομάστηκε Ράιχσταγκ».
Γιατί οι Ρώσοι χάκερ στοχεύουν τη Γερμανία;
Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας πιστεύει ότι οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον γερμανικών κρατικών οργανισμών και ιδρυμάτων πραγματοποιήθηκαν για τη συλλογή δεδομένων.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του οικονομικού σταθμού της ΕΕ, καθώς και της Α. Μέρκελ με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι περίπλοκες.
Από τη μία πλευρά, η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε γρήγορα την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες κυρώσεις της ΕΕ.
Ωστόσο, έχει επίσης υπερασπιστεί, παρά την αντιπολίτευση στο εσωτερικό, και τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει την ποσότητα του ρωσικού αερίου που εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας.
Χιλιάδες γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν βέβαια, να συνεργάζονται με τη Ρωσία και κάποιο λόμπι κατά των κυρώσεων, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι παραγκωνίζουν το εμπόριο.
Με πληροφορίες του BBC
σχόλια