Οι Κινέζοι, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για τρία χρόνια λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, σπεύδουν να κλείσουν τις πρώτες τους διακοπές μετά τη «χαλάρωση» των μέτρων.
Από τις 8 Ιανουαρίου, η Κίνα θα σταματήσει να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.
Τα στοιχεία από την ταξιδιωτική πλατφόρμα Ctrip έδειξαν πως μία ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων, οι αναζητήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό δεκαπλασιάστηκαν. Το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα ήταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές.
Τα στοιχεία από άλλη πλατφόρμα, την Qunar, δείχνουν πως 15 λεπτά μετά τις εξελίξεις επταπλασιάστηκαν οι αναζητήσεις για διεθνείς προορισμούς, με Ταϊλάνδη, Ιαπωνία και Νότια Κορέα να είναι στην κορυφή.
Άλλη μία σημαντική αλλαγή που ανακοινώθηκε στους υγειονομικούς κανονισμούς είναι πως οι Αρχές δεν θα είναι υποχρεωμένες να θέτουν σε καραντίνα τους ασθενείς και τις στενές επαφές τους και να αποκλείουν περιοχές.
Αυξάνονται τα κρούσματα
Αλλά παρ' όλο τον ενθουσιασμό για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν. Χρειάζονται ακόμα και οι υπηρεσίες αρρώστων και συνταξιούχων γιατρών, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένες πόλεις αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες φαρμάκων, όπως αντιπυρετικά.
Οι γιατροί προειδοποιούν πως τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, έχοντας 5-6 φορές περισσότερους ασθενείς απ΄ό,τι συνήθως, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της Υγείας εκτιμούν ότι καθημερινά υπάρχουν εκατομμύρια μολύνσεις και προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους από την Covid στην Κίνα το επόμενο έτος.
Οι πολλές λοιμώξεις προκαλούν και προβλήματα στην οικονομία, καθώς η λειτουργία καταστημάτων, παραδείγματος χάρις, δυσκολεύει. Πολλά καταστήματα στη Σαγκάη, το Πεκίνο κι αλλού αναγκάστηκαν να κλείσουν τις τελευταίες ημέρες με το προσωπικό να μην μπορεί να προσέλθει στην εργασία του.
«Η ανησυχία για προσωρινά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού παραμένει καθώς το εργατικό δυναμικό επηρεάζεται από τις λοιμώξεις» ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι η παρακολούθηση της κυκλοφορίας του μετρό σε 29 κινεζικές πόλεις έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους καθώς ο ιός εξαπλώνεται.
Με πληροφορίες από Guardian