Υπό απειλή βρίσκεται η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθώς η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις.
Θα μπορούσε η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ανάκαμψη ή μήπως τελικά τα ήπια συμπτώματά που όπως φαίνεται προκαλεί δε θα φέρουν σημαντικές επιπτώσεις; Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε πάντως τον περασμένο μήνα ότι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα κάτω λόγω της Όμικρον.
Το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,9% για το 2021 και 4,9% φέτος, αλλά πλέον θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για τη νέα χρονιά ακόμα μέσα στο μήνα. Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το πλήγμα στην οικονομία, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο απομόνωσης για τα ασυμπτωματικά κρούσματα σε πέντε ημέρες.
Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένει ανάπτυξη 2,2% στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, με την προηγούμενη εκτίμηση να ήταν στο 5,2%.
«Η Όμικρον κάνει ήδη οικονομική ζημιά, όπως είναι σαφές από τις ασθενέστερες δαπάνες πιστωτικών καρτών, τη μείωση των κρατήσεων σε εστιατόρια, τις ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων και πολλά σχολεία που επιστρέφουν στη διαδικτυακή μάθηση», είπε ο Ζάντι. «Ωστόσο, αναμένω ότι η Όμικρον θα περάσει γρήγορα και η ανάπτυξη θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, στην ευρωζώνη, οι αυστηρότεροι περιορισμοί θα μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η οικονομία θα ανακάμψει τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Άντριου Κένινγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στην Capital Economics.
Οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, οι οποίες είναι κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Παράλληλα, η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας που επιβάλει lockdown σε πόλεις εκατομμυρίων μετά τον εντοπισμό μόλις μερικών μολύνσεων φαίνεται ότι θα μπορούσε να φρενάρει σσην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Όσον αφορά την ταξιδιωτική βιομηχανία, παρά τις προσμονές για ανάκαμψη το 2022, η Όμικρον έχει ήδη προκαλέσει χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων και βέβαια λιγότερες κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Οι επενδυτές, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι, καθώς οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών κρουαζιέρας έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο μεταξύ, μια βασική επίπτωση της οικονομικής ανάκαμψης το προηγούμενο διάστημα ήταν ο πληθωρισμός ο οποίος εκτινάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ήδη κενά στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιμείνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι προσωρινός, αλλά έχει ήδη πλήξει σοβαρά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Με πληροφορίες από Radio France Internationale