Αν η Άγκυρα θέλει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα και την Κύπρο, πρέπει να το δείξει στην πράξη, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ανησυχία για τον «ηγεμονικό» ρόλο της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
Οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική εξέφρασαν και στις δηλώσεις τους- όπως και στο κείμενο συμπερασμάτων- την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ξανά στην Άγκυρα ότι υπάρχει πάντα και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Η ηγεμονική θέληση κάποιων δυνάμεων για αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο, ο ρόλος της Τουρκίας και της Ρωσίας, μας ανησυχεί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Η περιοχή είναι «θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων», συμπλήρωσε και τόνισε ότι ευθύνη της ΕΕ είναι να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία κάθε μέλους.
Το μήνυμα της Διάσκεψης είναι «υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις μονομερείς προκλήσεις, τις παράνομες γεωτρήσεις και τις απειλές επί της κυριαρχίας κράτους- μέλους», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Διαπιστώσαμε βούληση, που θα θέσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να υπάρξει διάλογος. Ο διάλογος θα είναι δύσκολος, δεν είμαστε αφελείς», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «η σταθερότητα στην περιοχή και να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι γεωτρήσεις».
Μητσοτάκης: Υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης
«Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών- μελών και απροκάλυπτα απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.
Τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, συνέχισε, στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. «Δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Αν θέλει ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς ενέργειες. Να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».
«Ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η Τουρκία έχει χρόνο να κάνει ένα βήμα πίσω. Να απέχει από ναυτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, να σταματήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών. Υπάρχει πάντα και η λύση της Χάγης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κόντε: Οι εντάσεις στην αν. Μεσόγειο μας αφορούν όλους
Την αλληλεγγύη της Ιταλίας στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε με τη σειρά του και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
«Οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.
Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων αλλά και για να εξευρεθούν πραγματιστικές λύσεις», συμπλήρωσε ο Κόντε.
Να αναβιώσει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας
Αλληλεγγύη στην Ελλάδα εκφράστηκε και για το μεταναστευτικό, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Γερμανίας- Γαλλίας, που ανακοίνωσε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια.
Τόνισε όμως και την ανάγκη να αναβιώσει η συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας «που θέτει προ των ευθυνών της την Τουρκία για τις μεταναστευτικές ροές». Ακόμη, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασύλου και επιστροφής, όπως και οι συνθήκες υποδοχής, αλλά και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα στις χώρες διέλευσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους αρχηγούς κρατών «για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση που αντιμετωπίζει». Επεσήμανε ακόμη ότι στη Διάσκεψη συζητήθηκε πώς η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μοχλό για την επιδίωξη γεωπολιτικών στρατηγικών. «Για αυτό είναι επιβεβλημένη η επάνοδος της συμφωνίας του 2016, αλλά και η φύλαξη των συνόρων. Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά σήμερα- περισσότερο παρά ποτέ- απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
σχόλια