Το Μονακό, δεν είναι απλώς και κατά τα κλισέ, κράτος εν κράτει, τόπος συνάντησης πλούσιων και διάσημων απ' όλον τον κόσμο. Εδώ και δεκαετίες θεωρείται η παιδική χαρά των ισχυρών του πλανήτη, τόπος αναψυχής, χλιδής και πολυτέλειας με στατιστικά και ασχολίες που σε έναν μέσο εργαζόμενο πολίτη φαντάζουν άπιαστες και προκλητικές.
Εκεί, ένας στους τρεις κατοίκους είναι εκατομμυριούχος και το να έχει κανείς ιδιωτικό ελικόπτερο για τις μετακινήσεις τους, λογίζεται σαν να έχει το δικό του (πολυτελές) αμάξι.
Εκεί, ένα ακριβό μπουκάλι κρασί μπορεί να στοιχίζει 28.000 ευρώ και εκεί η πριγκίπισσα Καμίλα των Βουρβόνων και των Δύο Σικελιών ασχολείται με διαγωνισμούς για την ανάδειξη του κορυφαίου Instagram influencer...
Άλλωστε, είναι Πρόεδρος (!) της οργάνωσης που διοργανώνει αυτή την απονομή και στο Μονακό θεωρείται σπουδαία υπόθεση. Στον διαγωνισμό συμμετέχει μόνο η αφρόκρεμα των influencers του πλανήτη και η πριγκίπισσα Καμίλα θεωρεί ότι αυτό το πρότζεκτ "γεφυρώνει την παράδοση των Μονεγάσκων με τη νέα γενιά των social media".
Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 που θεσπίστηκαν τα βραβεία, υψηλοί καλεσμένοι και κριτές, περνούν ώρες ατέλειωτες σε αίθουσες πολυτελών ξενοδοχείων παρατηρώντας φωτογραφίες από τις σελίδες νεαρών κοριτσιών και αγοριών στο Instagram, ανθρώπων, δηλαδή, που μέσω των social και της απήχησής τους σε αυτά, διεκδικούν μία θέση στην υψηλή ζωή του Μονακό.
"Είναι ένας άλλος κόσμος, μια άλλη προσέγγιση της ζωής, κάτι απολύτως νέο και συναρπαστικό για τον κόσμο", επιμένει η πριγκίπισσα Καμίλα, ενώ ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό εννοείται ότι έχει θέση και άποψη στην επιτροπή επιλογής των καλύτερων του Instagram, όπως και επί όλων των πτυχών της δημόσιας ζωής στο κρατίδιό του.
"Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση", λέει, "από τη μία πρέπει να ξέρουμε ό,τι κάνει το Μονακό αυτό που είναι για τους επισκέπτες του και από την άλλη δεν πρέπει να χάνουμε την επαφή μας με την τεχνολογία, τους νέους ανθρώπους και όσα μπορούν να προσφέρουν στην εικόνα του κρατιδίου μας", εξηγεί ο πρίγκιπας.
Γιατί, όμως, όλη αυτή η επίθεση φιλίας προς τα νιάτα και την τεχνολογία; Διότι όπως εξηγεί τόσο ένας από τους διοργανωτές, όσο και η πριγκίπισσα Καμίλα που έχει την υψηλή επιστασία του πράγματος, το Μονακό με τους πλούσιους επισκέπτες και κατοίκους, σταδιακά γίνεται ένα κρατίδιο... γερόντων, το οποίο σε λίγα χρόνια από τώρα θα σφύζει από πλούτο, όχι όμως και από νιάτα.
"Θα είναι καταστροφή αυτό για το Μονακό! Να έρχονται εδώ πλούσιοι που απλώς θέλουν να απολαύσουν τη σύνταξή τους; Όχι, δεν το θέλουμε αυτό", λέει η πριγκίπισσα και καταλήγει προκλητικά: "Θέλουμε να είμαστε ένα μέρος χλιδής, ένας τόπος λάμψης και νιάτων, ένα μέρος διαμαντιών".
σχόλια