Οι ιθύνοντες των Βρυξελλών είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και δεν το κρύβουν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η αρμόδια για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και ο ευρωπαίος διαπραγματευτής στο ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν και του ευχήθηκαν να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Υπερβαίνοντας και αυτός τα εσκαμμένα, που θέλουν τους ιθύνοντες των Βρυξελλών να μην εμπλέκονται στις προεκλογικές εκστρατείες των χωρών μελών της ΕΕ, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα έχει επί της ουσίας τον χαρακτήρα ενός δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της Ευρώπης. Ανέφερε επίσης ότι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που θέλουν μία Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο, στην οικονομία και στον πολιτισμό με τις δυνάμεις που θέλουν μία Γαλλία κλεισμένη στον εαυτό της και στον προστατευτισμό.
Ο Γάλλος Επίτροπος, μιλώντας σήμερα σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε εξάλλου "σεισμό" τα χθεσινά αποτελέσματα στη Γαλλία και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι 15 χρόνια μετά την εμφάνιση του πατέρα της στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο επανέρχονται και μάλιστα με ποσοστά πρωτόγνωρα υψηλά. Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει στη Γαλλία "μπανάλ" το να ψηφίζει κανείς άκρα δεξιά και σημείωσε ότι, αν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η Μαρίν Λεπέν λάβει ποσοστά μεγαλύτερα από το 40% του εκλογικού σώματος, θα πρόκειται για μία πάρα πολύ ανησυχητική εξέλιξη.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, που δεν έκρυψε ότι στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ακόμη ότι η επικράτησή του θα πρέπει να σηματοδοτήσει μία αλλαγή ρότας στην Ευρώπη, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνίας. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης στη Γαλλία, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία το ενδεχόμενο να εμφανίζει η Γαλλία και το 2018 υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι, για να αντιμετωπιστεί η άνθηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετηθούν οικονομικά και κοινωνικά μέτρα για τους "χαμένους της παγκοσμιοποίησης", δηλαδή τους εργαζόμενους που χάνουν την εργασία τους λόγω του ανοίγματος των αγορών διεθνώς.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής στη Γαλλία, ο Μοσκοβισί επέκρινε τον Ζαν-Λικ Μελανσόν για την απόφασή του να μη δώσει χθες καθαρή κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά της Μαρίν Λεπέν και σημείωσε ότι ο λαϊκισμός ενδημεί τόσο στο χώρο της Ακροαριστεράς όσο και στο χώρο της Ακροδεξιάς. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο δεύτερος είναι ο πλέον επικίνδυνος διότι συνδυάζει τον εθνικισμό με τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις. Σχολιάζοντας τέλος τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που πέτυχε χθες ο υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι "ο δημοκρατικός σοσιαλισμός δεν διαλύθηκε στη Γαλλία". Τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επίρριψη όλων των ευθυνών στον Αμόν όπως και οι εσωτερικές εντάσεις και το κλείσιμο του κόμματος στον εαυτό του. Κατέληξε όμως λέγοντας ότι η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα καλό νέο για την Ευρώπη.