Διορία έως τις 27 Αυγούστου έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές στην κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν οι οδηγοί αυτοκινήτων την χρήση φορητής κόρνας σαν αυτή που χρησιμοποιούν στα γήπεδα-γνωστή και ως μπουρού. Μετά την ημερομηνία αυτή θα κατάσχονται όλα τα αυτοκίνητα.
Το δικαστήριο εξέδωσε αυτήν την απόφαση μετά από μία αναφορά που κατέθεσε μία τοπική οργάνωση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη για το Μπαγκλαντές.
Η οργάνωση κατέθεσε την προσφυγή στο δημόσιο αμφισβητώντας τη νομιμότητα της χρήσης της φορητής κόρνας και ζητώντας τα απαιτούμενα μέτρα για την κατάπαυση της ηχορύπανσης, ιδίως στην πρωτεύουσα της χώρας Ντάκα, η οποία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας με ηχορύπανση που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.
Μια έρευνα που εκπονήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος (DoE) της χώρας, έδειξε ότι τα επίπεδα ντεσιμπέλ σε ορισμένες περιοχές της Ντάκα υπερέβησαν τα επιτρεπόμενα όρια των 45-60 και έφθασαν τα 130 ντεσιμπέλ. Η έρευνα έδειξε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται όχι μόνο στην Ντάκα αλλά και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπαγκλαντές, την παραθαλάσσια Τσιταγκόνγκ.
Εξαιτίας της ηχορύπανσης εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά στη Ντάκα, εκτίθενται σε κινδύνους όπως κώφωση και καρδιακή προσβολή.
Στους δρόμους της Ντάκα η ηχορύπανση δημιουργείται φαινομενικά από τις φορητές κόρνες των λεωφορείων, των φορτηγών, των ταξί, καθώς και των κασετόφωνων.
Σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η ηχορύπανση την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία στη Ντάκα κατέστρεψε περίπου 10.000 παράνομες φορητές κόρνες.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια