Πέντε συνολικά δωρεές σε ακροδεξιές οργανώσεις είχε κάνει ο Μπρένταν Τάραντ δράστης της επίθεσης σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία.
Δεν ήταν μόνο η ακροδεξιά οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας» (Identitäre Bewegung Österreich, IBO), στην οποία είχε αποστείλει χρηματικό έμβασμα ο δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου, με 50 νεκρούς, αλλά υπήρξαν και άλλες τέσσερις δωρεές του προς ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αναφέρει ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της στοιχεία ότι ο αυστραλιανής καταγωγής δράστης είχε εμβάσει τον Σεπτέμβριο του 2017 τέσσερις δωρεές σε «κινήματα ταυτότητας» στην Ευρώπη και ότι μεταξύ της 18ης και της 25ης Σεπτεμβρίου 2017 είχε αποστείλει συνολικά 2.200 ευρώ στη γαλλική ακροδεξιά οργάνωση «Generation Identitaire».
Σύμφωνα με την Der Standard, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος γνωρίζει για τις τέσσερις δωρεές, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν αυτά τα εμβάσματα ήταν μόνον προς τη Γαλλία, αλλά εξετάζεται εάν κατευθύνονταν και προς άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις «ταυτότητας».
Η αποκάλυψη της λήψης χρηματικού εμβάσματος ύψους 1.500 ευρώ που είχε δεχθεί στις αρχές του 2018 ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς οργάνωσης «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας» ως ενίσχυση από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία, είχε προκαλέσει την περασμένη εβδομάδα σάλο στην Αυστρία και στο εξωτερικό.
Προφανώς για να αποφύγει ενδεχόμενο πλήγμα στη μεγάλη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας και στην εικόνα του στο εξωτερικό, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ζητήσει την Δευτέρα από τον κυβερνητικό εταίρο του, το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, να διαχωρίσει σαφώς την θέση του από «ακραίες και ριζοσπαστικές ομάδες».
Η απαίτηση αυτή του καγκελάριου προκάλεσε, για πρώτη φορά, κάποιον κλονισμό στην «υποδειγματική αρμονία» που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 18 Δεκεμβρίου 2017.
Όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφορμή για αυτή την αντίδραση του Αυστριακού καγκελάριου, αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις ότι η οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας» συστεγάζεται με προσκείμενη στο Κόμμα των Ελευθέρων ακροδεξιά αδελφότητα, σε κτίριο στην πόλη Λιντς, που ανήκει σε σύλλογο, του οποίου τμήμα των μελών είναι αξιωματούχοι του Κόμματος των Ελευθέρων.
«Δεν ανέχομαι καμία μπερδεμένη συναναστροφή με αυτό το ακροδεξιό κίνημα (σ.σ.: το Κίνημα Ταυτότητας), και ως εκ τούτου αναμένω ότι το Κόμμα των Ελευθέρων θα πάρει σαφώς θέση και, εφόσον υπάρχουν εδώ διασυνδέσεις, θα επέμβει και θα τις διακόψει», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως «κάθε μορφή διασύνδεσης με αυτό το κίνημα πρέπει να διαλυθεί».
Από την πλευρά της, η τοπική οργάνωση των Ελευθέρων στο Λιντς, διαψεύδοντας νωρίτερα τις κατηγορίες, διατεινόταν πως το κόμμα τους δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω κτίριο, το οποίο, όπως ανέφερε, ανήκει σε έναν σύλλογο, ο οποίος λειτουργεί εκεί μία φοιτητική εστία και ενοικιάζει ιδιωτικά χώρους του κτιρίου.
Έπειτα από τις αποκαλύψεις, στις αρχές της περασμένη εβδομάδας, για το έμβασμα χρηματικού ποσού από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία, προς το «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας», ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη πως η κυβέρνηση του εξετάζει την διάλυση της οργάνωσης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «καμία ανοχή για επικίνδυνες ιδεολογίες από οπουδήποτε και αν προέρχονται».
Το νόημα της πρόθεσης αυτής του καγκελάριου είχε αμφισβητήσει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας πως δεν είναι νομικό, αλλά είναι πολιτικό το ζήτημα της στάσης που θα τηρηθεί απέναντι στην αυστριακή ακροδεξιά οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας», και διευκρινίζοντας πως δεν του αρέσει καθόλου η ιδέα της αυστριακής κυβέρνησης να εξετάσει το νομικό πλαίσιο ως προς τη δυνατότητα διάλυσης της οργάνωσης.
Όπως είχε τονίσει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος είναι προς συμφέρον κάθε ανθρώπου και κάθε ομάδας να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τον ακροδεξιό δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ ερώτημα αποτελεί γιατί ο ίδιος είχε στείλει το έμβασμα στο «Κίνημα Ταυτότητας».
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έθεσε επίσης το ερώτημα, εάν υπάρχουν παραλληλισμοί στις τοποθετήσεις των δύο και εάν η αυστριακή οργάνωση συμμερίζεται την άποψη του δράστη για την αποκαλούμενη «μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών», που συνιστά την ευρεία διαδεδομένη στους ακροδεξιούς κύκλους, παλιά ρατσιστική θεωρία της «υπερξενοποίησης».
Σύμφωνα με αυτή την ακροδεξιά θεωρία, λόγω της υπογεννητικότητας και κυρίως λόγω της μετανάστευσης, οι Αυστριακοί, για παράδειγμα, από φυλετικής και εθνοτικής άποψης, θα απομείνουν μία μειονότητα στη χώρα τους. Αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε στην προκήρυξή του ο δράστης των επιθέσεων και αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως το αυστριακό «Κίνημα Ταυτότητας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια