Τέως εργαζόμενοι της SpaceX καταγγέλλουν πως απολύθηκαν από την εργασία τους καθώς επέκριναν τις πρακτικές του Έλον Μασκ.
Τον Ιούνιο, μία ομάδα 20 μηχανικών εκλήθη σε ξαφνική συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Το αντικείμενο της συζήτησης, όπως ενημερώθηκαν, θα ήταν ένα: ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Μασκ.
Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, είχαν απολυθεί πέντε εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν συντάξει επιστολή, ζητώντας την καταδίκη της «επιβλαβούς συμπεριφοράς του Μασκ στο Twitter». Ο μεγιστάνας, όπως ανέφεραν, είχε χρησιμοποιήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διασκεδάσει μια είδηση ότι η SpaceX είχε διευθετήσει αγωγή σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του.
Πολλοί από τους μηχανικούς πήγαν στη συνάντηση του Ιουνίου θεωρώντας πως θα εισακουστούν καθώς ήταν αρκετοί οι μάνατζερ που συμφωνούσαν ότι η συμπεριφορά του δισεκατομμυριούχου ήταν, πράγματι, καταδικαστέα.
Στην ουσία, όπως αποδείχθηκε, οδηγήθηκαν -σαν πρόβατα επί σφαγής, θα μπορούσε να πει κανείς- σε μία συνάντηση που είχε ως μόνο στόχο να υπογραμμίσει τον ρόλο του Μασκ. Δεν άργησαν πολύ να καταλάβουν τους σκοπούς του Γιον Έντουαρντς, αντιπροέδρου της εταιρείας, ο οποίος είχε συγκαλέσει το μίτινγκ.
Όπως καταγγέλλουν στους New York Times, ο Έντουαρντς χαρακτήρισε την επιστολή ως εξτρεμιστική ενέργεια και ξεκαθάρισε πως οι απολυθέντες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους γιατί τα έβαλαν με τον Μασκ.
Όταν ρωτήθηκε αν ο διευθύνων σύμβουλος μπορούσε να παρενοχλεί σεξουαλικά τους εργαζομένους του ατιμώρητα, δεν απάντησε, είπαν δύο εργαζόμενοι. Η συνάντηση, ωστόσο, είχε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα - ότι ο Μασκ μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε στην εταιρεία.
«Η SpaceX είναι ο Έλον και ο Έλον είναι η SpaceX» επεσήμανε ο Έντουαρντς, σύμφωνα με δύο μάρτυρες.
Τελικώς οι απολύσεις λόγω της επιστολής αυξήθηκαν σε εννέα, αλλά οι υπάλληλοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Οι οκτώ εξ αυτών κατέθεσαν καταγγελία για αθέμιτη εργασιακή πρακτική στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις τους ήταν παράνομες.
Το αμερικανικό μέσο μίλησε με τους οκτώ μηνυτές, οι έξι εκ των οποίων δέχθηκαν να κάνουν δηλώσεις με την προϋπόθεση να τηρηθεί η ανωνυμία τους - δεν κατονομάζονται ούτε στη μήνυση.
«Μου ήταν δύσκολο να πιστέψω αυτό που συνέβαινε», δήλωσε ο Τομ Μολίν, ένας μηχανικός που εργαζόταν στη SpaceX για περισσότερα από οκτώ χρόνια, όταν απολύθηκε τον Ιούνιο, αφού βοήθησε στην οργάνωση για τη σύνταξη της επιστολής.
Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους εν λόγω υπαλλήλους, ήταν ότι στην εταιρεία υπάρχει μια κουλτούρα που φαίνεται να ανέχεται τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις λόγω φύλου.
Τον Δεκέμβριο, ένας πρώην εργαζόμενος δημοσίευσε κείμενο στο οποίο περιέγραφε πολλαπλές περιπτώσεις παρενόχλησης από συναδέλφους του. Κατήγγειλε πως παρά τις καταγγελίες, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση. Μετά τη δημοσίευση του κειμένου του κι άλλοι εργαζόμενοι άρχισαν να μιλούν για τα όσα βίωναν.
Η εταιρεία δεν δίνει δημογραφικά στοιχεία για το προσωπικό της, αλλά φαίνεται ότι κυριαρχούν οι άνδρες.
Η υπόθεση αυτή ρίχνει περισσότερο «φως» στις ακραίες διοικητικές πρακτικές του Μασκ, όπου υπάρχουν μηδαμινά περιθώρια ίδρυσης σωματείων.
Η Tesla, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διευθύνει, επίσης, ο Μασκ, έχει αντισταθεί σε προσπάθειες συνδικαλισμού στα εργοστάσιά της και έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια από τέως εργαζομένους που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν λάβει την απαραίτητη προειδοποίηση πριν από τις απολύσεις τους.
Μετά την αγορά του Twitter, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο μεγιστάνας απέλυσε ανώτερα στελέχη αλλά και το 50% εκ των 7.500 υπαλλήλων. Οι εναπομείναντες έχουν διορία μέχρι σήμερα για να δεσμευτούν πως θα εργάζονται σκληρά και για πολλές ώρες, αλλιώς πρέπει να αποχωρήσουν με αποζημίωση τριών μισθών.