Ο δολοφόνος του Τζον Λένον ζητά συγνώμη για την «απεχθή του πράξη»

Ο δολοφόνος του Τζον Λένον ζητά συγνώμη για την «απεχθή του πράξη» Facebook Twitter
Ο δολοφόνος του Τζον Λένον ζητά συγνώμη για την «απεχθή του πράξη» (ΕPA)
0

Ο Μαρκ Τσάπμαν, ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Τζον Λένον, ζητά συγνώμη από τη Γιόκο Όνο για την πράξη του, 40 χρόνια μετά.

Ο Τσάπμαν πυροβόλησε τον Λένον τέσσερις φορές έξω από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Τον περασμένο μήνα, για 11η φορά η απάντηση του δικαστηρίου για αποφυλάκισή του ήταν αρνητική.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Τσάπμαν είπε ότι σκότωσε τον 40χρονο ροκ σταρ για τη «δόξα» και ό,τι άξιζε τη θανατική ποινή.

Πρόσθεσε δε, ότι σκέφτεται την «απεχθή του πράξη» όλη την ώρα και δέχεται ότι μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

«Θέλω απλώς να επαναλάβω ότι λυπάμαι για το έγκλημά μου», δήλωσε ο Τσάπμαν στο αρμόδιο συμβούλιο του Wende Correctional στη Νέα Υόρκη.

«Δεν έχω καμία δικαιολογία. Το έκανα μόνο για την δόξα. Νομίζω ότι είναι το χειρότερο έγκλημα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε έναν αθώο. Ήταν εξαιρετικά διάσημος. Δεν τον σκότωσα εξαιτίας του χαρακτήρα του ή για το τι άνθρωπος ήταν. Ήταν ένας οικογενειάρχης. Ήταν είδωλο. Ήταν κάποιος που μίλησε κάποτε για πράγματα για τα οποία μπορούμε τώρα να μιλήσουμε και είναι εξαιρετικά.

»Τον δολοφόνησα, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη σας νωρίτερα, γιατί ήταν πολύ, πολύ, πολύ διάσημος και αυτός είναι ο μόνος λόγος. Και εγώ ήμουν πάρα πολύ, πολύ, πολύ, πολύ εγωιστής. Επιδίωκα τη δόξα» πρόσθεσε.

«Θέλω να το επισημάνω αυτό. Ήταν μια εξαιρετικά εγωιστική πράξη. Λυπάμαι για τον πόνο που της προκάλεσα» είπε αναφερόμενος στη Γιόκο Όνο. «Το σκέφτομαι συνέχεια».

Τα έγγραφα, που επικαλείται η Ένωση Τύπου, αποκαλύπτουν ότι το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε ξανά το αίτημα αποφυλάκισής του με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν συμβατό με την ευημερία της κοινωνίας».

Ο Τσάπμαν ήταν 25 ετών όταν δολοφόνησε τον Τζον Λένον. Τώρα στα 65 του, είναι παντρεμένος και η σύζυγός του ζει κοντά στην φυλακή, όπου βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου για το αίτημα αποφυλάκισης, ο Τσάπμαν παρουσιάστηκε ως βαθιά θρησκευόμενος και «αφοσιωμένος Χριστιανός». Εργάζεται ως υπάλληλος και αχθοφόρος σε κλειστό τμήμα της φυλακής, όπου τοποθετήθηκε για δική του ασφάλεια.

«Όταν κάποιος σχεδιάζει τη δολοφονία κάποιου άλλου ενώ γνωρίζει ότι είναι λάθος και αυτό το κάνει μόνο για εγωιστικούς λόγους, αυτό αξίζει θανατική ποινή κατά τη γνώμη μου» είπε ο Τσάπμαν.

Ωστόσο η θανατική ποινή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταργηθεί διά νόμου από το 2007 ενώ καμία εκτέλεση δεν έχει γίνει από το 1963.

Στην απόφασή του, το διοικητικό συμβούλιο συνέστησε στον Τσάπμαν «προσωπική ανάπτυξη και παραγωγική χρήση του χρόνου» του.

Σημείωσε δε, πως, οι «εγωιστικές ενέργειες του Τσάπμαν έκλεψαν την ευκαιρία για τους μελλοντικούς οπαδούς να βιώσουν τα λόγια έμπνευσης, που αυτός ο καλλιτέχνης παρείχε σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η βίαιη πράξη σου προκάλεσε καταστροφή, όχι μόνο στην οικογένεια και στα πρώην μέλη της μπάντας, αλλά και σε ολόκληρο τον  κόσμο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ