Το ένα πέμπτο των ανδρών ηλικίας 16-29 ετών βλέπει θετικά τον influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Andrew Tate. Τα αγόρια και οι άνδρες της Gen Z είναι πιο πιθανό από τους παλαιότερους baby boomers να πιστεύουν ότι ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει έναν «πραγματικό κίνδυνο διχασμού μεταξύ αυτής της επερχόμενης γενιάς».
Ένας στους τέσσερις άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 16 έως 29 ετών πιστεύει ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι άνδρας από ό,τι γυναίκα και το ένα πέμπτο όσων έχουν παρακολουθήσει τα παραληρηματικά του βίντεο βλέπουν θετικά τον influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Andrew Tate, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 3.600 άτομα.
Ο Tate, ο Βρετανοαμερικανός πρώην kickboxer που έχει 8,7 εκατομμύρια followers στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, αντιμετωπίζει κατηγορίες στη Ρουμανία, τις οποίες αρνείται, για trafficking, βιασμό και συγκρότηση εγκληματικής συμμορίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικροτεί την έμφυλη βία, έχει μιλήσει υπέρ των ξυλοδαρμών και πνιγμών γυναικών και αυτοαποκαλείται ως «βασιλιάς του μισογυνισμού».
Ο συγγραφέας μπεστ σέλερ και Καναδός ακαδημαϊκός, Τζόρνταν Πίτερσον, αντιμετωπίζεται επίσης θετικά από το 32% των ανδρών ηλικίας 16 έως 29 ετών, έναντι 12% των γυναικών της ίδιας γενιάς. Ο Πίτερσον υπερασπίζεται τους «νέους άνδρες που τους έχουν κόψει τα φτερά» και λέει ότι ο Tate προσφέρει «ξεκάθαρη επιθετικότητα» ως εναλλακτική λύση στην «ανδρική συντριπτική ήττα».
Τα στοιχεία προέκυψαν από δημοσκόπηση της Ipsos για το Ινστιτούτο Πολιτικής του King's College του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Ηγεσία των Γυναικών.
«Πρόκειται για ένα νέο και ασυνήθιστο μοτίβο γενεών», δήλωσε ο καθηγητής Bobby Duffy, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής. «Κανονικά, τείνει να συμβαίνει ότι οι νεότερες γενιές είναι σταθερά πιο άνετες με τα αναδυόμενα κοινωνικά πρότυπα, καθώς μεγάλωσαν με αυτά ως φυσικό μέρος της ζωής τους».
Μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανδρών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι γυναίκα σήμερα από ό,τι άνδρας, ότι ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο καλό παρά κακό και έχουν δυσμενή άποψη για την Tate.
Αλλά o Duffy δήλωσε: «Ο Τέιτ δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό. Υπάρχει μια σταθερή μειοψηφία μεταξύ του ενός πέμπτου και του ενός τρίτου που έχει την αντίθετη άποψη. Αυτό υποδηλώνει έναν πραγματικό κίνδυνο διχασμού μεταξύ αυτής της επερχόμενης γενιάς».
Η καθηγήτρια Rosie Campbell, διευθύντρια του Global Institute for Women's Leadership στο King's, δήλωσε: «Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα είναι η πρώτη που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιθανό να αποτελεί τουλάχιστον μέρος της εξήγησης. Υπήρξε ένα zeitgeist όπου οι νεαρές γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να κατέχουν την ιδέα της φεμινιστικής ταυτότητας ... [Οι νεαροί άνδρες] ακούνε πολλά για τη δύναμη των κοριτσιών, αλλά δεν κατανοούν, σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, τις ανισότητες που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στον κόσμο, ειδικά όταν μιλάμε για την εργασία και τη φροντίδα των παιδιών».
Εν τω μεταξύ, οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν το κενό, σύμφωνα με την ίδια.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που αλλάζει όταν οι νέοι άνδρες εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, αλλά δεν μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο, δεδομένου πόσο σημαντικά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας».
[Ακόμα και] οι άνδρες των εθνοτικών μειονοτήτων είναι πιο πιθανό να... ασπαστούν τα «κηρύγματα» τοξικής αρρενωπότητας του Tate, με περισσότερο από το ένα τρίτο να συμφωνεί ότι «αγγίζει σημαντικά σημεία σχετικά με πραγματικές απειλές για την ανδρική ταυτότητα και τους ρόλους των φύλων» σε σύγκριση με το 12% των λευκών ανδρών. Το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό για να προσδιοριστεί ποιες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων μπορεί να οδηγούν σε αυτό, τόνισαν οι ερευνητές.
Σημειώνεται ότι ο Tate, ο οποίος είναι biracial, έχει πει ότι ασπάστηκε το Ισλάμ, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι είναι άθεος. Έχει γράψει στο Twitter σε τζαμαϊκανή πατουά και δήλωσε ότι η μελανίνη, η χρωστική ουσία του δέρματος, «δίνει σοφία και διορατικότητα, μαζί με γενναιότητα και σωματική δύναμη».
Επίσης, εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι οι νέοι άνδρες πρέπει να παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους, με όποιο κόστος, σε ένα βίντεο στο οποίο πρακτικά ουρλιάζει, ενώ σε άλλα πλάνα φαίνεται να παίζει με όπλα στο χέρι, να οδηγεί ένα σπορ αυτοκίνητο και να επιδεικνύει έναν πολυτελή τρόπο ζωής, ως άμεση συνέπεια του ανδρισμού του: «Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να είστε ευτυχισμένοι. Υποτίθεται ότι πρέπει να έχετε μνημειώδη επιρροή και ικανότητα».
Ο Κόλιν Μπρεντ, ένας εργαζόμενος για τη νεολαία στο Ίλινγκ, δήλωσε ότι μέρος της επίδρασης που έχει ο Τέιτ στους μαύρους και τους νέους των εθνοτικών μειονοτήτων φαίνεται να είναι ότι προσφέρει μια πιο άμεση οδό για την αλλαγή στη ζωή τους.
«Οι νέοι άνδρες από μειονεκτούσες κοινότητες ακούνε πολλές συζητήσεις γύρω από πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανισότητας και των φυλετικών διακρίσεων», δήλωσε ο Brent. «Αυτά τα πράγματα είναι αφηρημένα. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται τη διαφορά στη ζωή τους.
Ο Κόλιν Μπρεντ, ένας εργαζόμενος σε θέματα νεολαίας στο Ίλινγκ, δήλωσε ότι μέρος της έλξης του Τέιτ για τους μαύρους και τους μειονοτικούς νέους φαίνεται να είναι ότι προσφέρει μια πιο άμεση οδό για την αλλαγή στη ζωή τους.
«Οι νέοι άνδρες από μειονεκτούσες κοινότητες ακούνε πολλές συζητήσεις γύρω από πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανισότητας και των φυλετικών διακρίσεων», δήλωσε ο Brent. «Αυτά τα πράγματα είναι αφηρημένα. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται αμέσως τη διαφορά στη ζωή τους και είναι δύσκολο να δουν τη διαφορά που γίνεται. Έτσι, το Black Lives Matter ήταν σημαντικό και άγγιξε τις βαθιές διαρθρωτικές ανισότητες, αλλά πολλοί νέοι άνδρες ρωτούν ‘τι διαφορά έχει αυτό για ‘μένα σήμερα; Τι άλλαξε στη ζωή μου;’ .
Ο Άντριου Τέιτ μιλάει για αμεσότητα και αυτό είναι που οι άνθρωποι βρίσκουν ελκυστικό. Λέει ότι έτσι πρέπει να είσαι άντρας.Έτσι πρέπει να γίνεις πλούσιος. Προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην αργή διαδικασία της πολιτικής αλλαγής», επιχειρεί να εξηγήσει, προφανώς παραβλέποντας τη ρητορική μίσους και τον βαθύ, πυρηνικό σεξισμό που προάγει.
ΠΗΓΗ: Guardian