O Mohammed al-Ajami βρέθηκε στη φυλακή το 2011 εξαιτίας του ποιήματος "Tunisian Jasmine". Το 2012 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανατροπή του καθεστώτος», ενώ ένα χρόνο αργότερα, η ποινή του μειώθηκε στα 15 χρόνια κάθειρξης. Ο ποιητής είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση εξέγερσης και δυσφήμιση του διαδόχου και η ποινή που του επιβλήθηκε προκάλεσε την κατακραυγή οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστικών ομάδων. Ο Mohammed είχε ενοχλήσει με τους στίχους του και βρέθηκε στη φυλακή. Το ποίημα του ασκούσε δριμύτατη κριτική στην όπως ανέφερε "καταπιεστική ελίτ" και στους "σεΐχηδες που δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη". Σε κάποιο άλλο σημείο ανέφερε για έναν άλλο ποιητή πως "είναι με τους σεΐχηδες και παίζουν playstation".
Τρεις ειδικοί εισηγητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σήμερα τις αρχές του Κατάρ να τον απελευθερώσουν. «Η σύλληψη, η φυλάκιση και η καταδίκη του τον Οκτώβριο του 2013 φαίνεται ότι σχετίζεται αποκλειστικά με την ειρηνική άσκηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του», σημείωσε ο ειδικός εισηγητής για την ελευθερία της έκφρασης του ΟΗΕ Ντέιβιντ Κέι σε γραπτή τοποθέτησή του.
Η ανακοίνωση της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσιεύτηκε ώστε να συμπέσει με τη δεύτερη επέτειο της καταδίκης του.
Ειδικοί εισηγητές για τα πολιτιστικά δικαιώματα και για την ανεξαρτησία δικαστών και δικηγόρων των Ηνωμένων Εθνών τάχθηκαν υπέρ του να απελευθερωθεί ο Mohammed al-Ajami , σημειώνοντας πως η φυλάκιση του ισοδυναμεί με λογοκρισία και επιχειρηματολογώντας πως η δίκη του δεν ήταν δίκαιη.
Η απόλυτη μοναρχία του μικροσκοπικού νησιωτικού εμιράτου επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης κι η αυτολογοκρισία κυριαρχεί στις εφημερίδες της χώρας. Στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα δεν υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση του Κατάρ πάντως για την ώρα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την εισήγηση του ΟΗΕ.
σχόλια