Ο Γκάρι Κασπάροφ κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των ολιγαρχών που είναι κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη δηλητηρίαση και τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι.
Μιλώντας στον Guardian ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και επικριτής του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε μία μοναδική θέση προκειμένου να αναλάβει δράση ενάντια στον στενό κύκλο του Πούτιν. Πρέπει να σταματήσει η ροή χρημάτων από τη Μόσχα στο Λονδίνο, δήλωσε και υπογράμμισε: «Είναι απλό. Σταματήστε τα λόγια και αρχίστε τις πράξεις».
Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου στη Ρωσία- όπου έγιναν μαζικές συλλήψεις- έκανε λόγο για εκπληκτική κινητοποίηση, την οποία χαρακτήρισε την πιο σημαντική από το 1991. «Έγιναν παρά την κρατική προπαγάνδα και τις πιέσεις στους ανθρώπους», επεσήμανε για τις διαδηλώσεις.
Στην Ευρώπη, κανένας δεν μπορεί να στείλει ένα «πιο δυναμικό μήνυμα» στο Κρεμλίνο από τους Βρετανούς. «Όσο τα χρήματα συνεχίζουν να εισρέουν στο Λονδίνο και στον ελεύθερο κόσμο, η δύναμη του Πούτιν δεν αγγίζεται», τόνισε.
Σήμερα, Βρετανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος οχτώ πλούσιων Ρώσων στους οποίους έχει αναφερθεί ο Ναβάλνι, ανάμεσά τους ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Άλισερ Ουσμάνοφ, πρώην μέτοχος της Άρσεναλ.
Ήδη η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις κυρώσεις σε βάρος του επικεφαλής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και πέντε άλλων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Όμως δεν έχουν υπάρξει ενέργειες σε βάρος ολιγαρχών που σύμφωνα με τον Κασπάροφ και άλλες προσωπικότητες της ρωσικής αντιπολίτευσης έχουν στενές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Ασκούρκοφ, σύμμαχος του Ναβάλνι στο Λονδίνο, δημοσιοποίησε μια λίστα οχτώ Ρώσων με μεγάλη επιρροή, που σύμφωνα με τον Ναβάλνι θα έπρεπε να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε από την Ντάουνινγκ Στριτ να στραφεί εναντίον των «ανθρώπων με τα λεφτά», υποστηρίζοντας ότι «τίποτα λιγότερο δεν θα έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των ρωσικών αρχών».
Πέρα από τους Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοφ, στη λίστα ήταν ο Αντρέι Κόστιν, επικεφαλής της κρατικής τράπεζας VTB. Σε βάρος του είχαν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ το 2018, ενώ επισκέπτεται τακτικά το Λονδίνο. Ο γιος του Κόστιν ζούσε στη Βρετανία και εργαζόταν για την Deutsche Bank, προτού επιστρέψει στη Μόσχα.
Επίσης στη λίστα ήταν ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και πρόεδρος της κρατικής τράπεζας VEB. Ο συγκεκριμένος είχε αγοράσει δύο διαμερίσματα αξίας 11,4 εκατομμυρίων λιρών, στο Ουέστμινστερ του Λονδίνου.
Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς του Ναβάλνι. Στο παρελθόν ο Ουσμάνοφ είχε αντιδράσει οργισμένα στις έρευνες που έκανε ο 44χρονος για αυτόν και έχει αρνηθεί τις κατηγορίες του για πολιτική διαφθορά. Το 2017 μήνυσε- και δικαιώθηκε- τον Ναβάλνι για δυσφήμιση για ένα βίντεο και είχε σχολιάσει στο διαδίκτυο «Οι προσπάθειές σου να με συκοφαντήσεις είναι σαν ένα κουτάβι να γαβγίζει σε ελέφαντα».