Η κυβέρνηση του Ισημερινού αναζητεί μια «διαμεσολάβηση», προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και να διευθετηθεί η «ανυπόφορη» κατάσταση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον Αυστραλό δημιουργό του WikiLeaks, ο οποίος κατέφυγε το 2012 και παραμένει μέχρι σήμερα στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο.
«Εξερευνούμε την πιθανότητα μιας διαμεσολάβησης (...). Θα μπορούσε να πρόκειται για μια τρίτη χώρα ή για μια προσωπικότητα» που θα αναλάβει την πρωτοβουλία, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού, η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.
«Δεν θα μπορέσει να βρεθεί καμιά λύση χωρίς διεθνή συνεργασία και χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για να υπάρξει μια διευθέτηση» αυτής της κατάστασης, συμπλήρωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Κίτο.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ισημερινού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας μεσολάβησης σε αυτόν τον διπλωματικό κυκεώνα, στον οποίο εμπλέκονται επίσης οι ΗΠΑ και η Σουηδία.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του Ισημερινού, τον Μάιο του 2017, ο Λενίν Μορένο, διάδοχος του Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος είχε χορηγήσει άσυλο στον Αυστραλό, είχε δηλώσει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να παραμείνει στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο.
Ωστόσο τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε από τον ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Αντίθετα με τον Κορέα, που χαρακτήριζε τον Ασάνζ δημοσιογράφο, ο Μορένο θεωρεί τον Ασάνζ «χάκερ», αν και τονίζει πως δεν σκοπεύει να τον διώξει από την πρεσβεία.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, όπου αντιμετώπιζε την έκδοσή του στη Σουηδία, για την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.
Η σουηδική εισαγγελία πέρυσι σταμάτησαν απροσδόκητα την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς, οι οποίοι περιλάμβαναν και μία κατηγορία για βιασμό. Όμως ο Αυστραλός φοβάται πως θα συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία από τη βρετανική αστυνομία και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για την υπόθεση του WikiLeaks.
Η αποκάλυψη αυτών των ντοκουμέντων μετέτρεψε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δημιούργησε τον ιστότοπο το 2006, σε παρία για τις ΗΠΑ, μολονότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα, πρωτοπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας.
Η δημοσίευση των WikiLeaks το 2010 περιλάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά μυστικά και αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς δήλωσε το Μάιο ότι η σύλληψη του Ασάνζ είναι τώρα «προτεραιότητα».
Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει δεχτεί αρκετούς επισκέπτες στο χώρο που διαμένει στην πρεσβεία, από τον Νάιτζελ Φάρατζ μέχρι τη Lady Gaga, περιέγραψε την περίοδο από την αρχική του κράτηση, ώς «τρομερή αδικία». Μην μπορώντας να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν ήταν «κάτι που δεν μπορώ να συγχωρέσω». είπε.
Την Τρίτη το βράδυ, δικηγόρος του Ασάνζ φάνηκε να χαιρετίζει την πρόταση του Ισημερινού. Είπε ότι ο πελάτης του είχε δικαίωμα ασύλου και ισχυρίστηκε ότι ο κίνδυνος διωγμού του στις ΗΠΑ «κλιμακώθηκε περαιτέρω τους τελευταίους μήνες με τον πόλεμο της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στο WikiLeaks» και ότι η έρευνα στη Σουηδία είχε διακοπεί δύο φορές.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποδείξει ότι είναι ένα έθνος που σέβεται τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τα Ηνωμένα Έθνη, είναι καιρός να επιτραπεί στον κ. Ασάνζ να απολαύσει το δικαίωμά του στην ελευθερία και το θεμελιώδες δικαίωμα προστασίας από τη δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.
σχόλια