Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχτηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μία «τεταμένη» συνθήκη (έλλειψης) τροφίμων λόγω των πλημμυρών, που προκάλεσαν οι τυφώνες.
Όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Εργατικού Κόμματος της Κορέας την Τετάρτη ανέφερε πως «Η κατάσταση των τροφίμων γίνεται πλέον τεταμένη καθώς ο γεωργικός τομέας απέτυχε να εκπληρώσει το σχέδιο παραγωγής σιτηρών λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε από τον τυφώνα πέρυσι».
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κάλεσε ανώτερους αξιωματούχους να βρουν τρόπους για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής.
Κατά τη δεκαετία του 1990, ο λιμός αποτέλεσε αιτία για τους θανάτους χιλιάδων Βορειοκορεατών.
Την ίδια ώρα η πανδημία του κορωνοϊού έχει επίσης επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση της Βόρειας Κορέας, καθώς τα σύνορα της χώρας με την Κίνα είναι κλειστά προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κιμ είπε στα μέλη του κόμματος ότι θα επεκτείνει τους περιορισμούς του lockdown λόγω της «παρατεταμένης φύσης» της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται δε, ότι στο παρελθόν η ηγεσία της Βόρειας Κορέας έχει ισχυριστεί ότι η χώρα είχε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού αν και οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτό πιθανόν είναι ψευδές.
Η Βόρεια Κορέα έχει κακή ιατρική υποδομή και έλλειψη φαρμάκων και οι αναλυτές λένε ότι ένα ξέσπασμα λιμού θα προκαλούσε καταστροφή στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγιάνγκ πέρυσι, ο Κιμ ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της Βόρειας Κορέας για το ότι δεν αντιμετώπισε επαρκώς τις εθνικές προκλήσεις όπως η πανδημία.
Όσον αφορά την οικονομία της Βόρειας Κορέας, η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 25% την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε το KCNA.
Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να αγωνίζεται υπό τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη για τα αμφιλεγόμενα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματος να συζητήσουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα την «τρέχουσα διεθνή κατάσταση» κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί η Βόρεια Κορέα να ακολουθήσει ένα μονοπάτι προς την αποπυρηνικοποίηση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Κιμ χωρίς προϋποθέσεις.
Με πληροφορίες των WSJ/DW/Reuters