Ο Λουκασένκο υπέγραψε νόμο για ισόβια ασυλία του από ποινική δίωξη

Ο Λουκασένκο υπέγραψε νόμο για ισόβια ασυλία του από οποιαδήποτε δίωξη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέγραψε νέο νόμο που του παρέχει ισόβια ασυλία από ποινική δίωξη και εμποδίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ζουν στην εξορία να είναι υποψήφιοι στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

Ο νόμος ισχύει θεωρητικά για κάθε πρώην πρόεδρο και μέλη της οικογένειάς του αλλά στην πραγματικότητα, αφορά μόνο τον 69χρονο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία για σχεδόν 30 χρόνια.

Το νέο μέτρο φαίνεται να στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Λουκασένκο και στην εξάλειψη πιθανών αμφισβητών του στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025. Ο νόμος αυστηροποιεί σημαντικά τις απαιτήσεις για τους υποψήφιους προέδρους και καθιστά αδύνατη την εκλογή ηγετών της αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Υποψηφιότητα μπορούν να βάλουν μόνο οι πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια διαμονής σε άλλη χώρα.

Διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο

Τον Αύγουστο του 2020 η Λευκορωσία έζησε μαζικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Λουκασένκο για έκτη θητεία, την οποία η αντιπολίτευση και η Δύση καταδίκασαν ως δόλια. Εκείνη την εποχή, οι αρχές της Λευκορωσίας συνέλαβαν περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους βασανίστηκαν ή έφυγαν από τη χώρα.

Ο Λουκασένκο έχει επίσης κατηγορηθεί για συμμετοχή στην παράνομη μεταφορά παιδιών από ρωσικά κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας στη Λευκορωσία.

Ο νέος νόμος ασυλίας του Λουκασένκο

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο Λουκασένκο, εάν αποχωρήσει από την εξουσία, «δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για πράξεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών». Ο νόμος λέει επίσης ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτηση, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης μόνιμο ισόβιο μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το 2020, είπε ότι ο νέος νόμος είναι η απάντηση του Λουκασένκο στον «φόβο του για ένα αναπόφευκτο μέλλον», υποδηλώνοντας ότι ο Λουκασένκο πρέπει να ανησυχεί για το τι θα του συμβεί όταν φύγει από την εξουσία.

«Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατέστρεψε τις τύχες χιλιάδων Λευκορώσων, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία ασυλία δεν θα τον προστατεύσει από αυτό. Είναι μόνο θέμα χρόνου», είπε η Tsikhanouskaya. Η αντιπολίτευση της χώρας επιδιώκει έρευνα για τις εξαφανίσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και την απομάκρυνση παιδιών από την Ουκρανία.

«Θα διασφαλίσουμε ότι ο δικτάτορας θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη», είπε η Tsikhanouskaya, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Ειρήνης Άλες Μπιαλιάτκσι.

Με πληροφορίες του Guardian

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομαδική αγωγή εισαγγελέων κατά του διατάγματος Τραμπ για τον τερματισμό της ιθαγένειας εκ γενετής

Διεθνή / Ομαδική αγωγή εισαγγελέων κατά του διατάγματος Τραμπ για τον τερματισμό της ιθαγένειας εκ γενετής

«Η αφαίρεση της ιθαγένειας ξεφεύγει κατά πολύ από τα νομικά όρια της εξουσίας του Αμερικανού προέδρου» ισχυρίζονται οι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM