Τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, επιστρατεύει ο Εμανουέλ Μακρόν μεσούσης της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης της θητείας του.
Σε διάστημα τριών εβδομάδων, ο Εμανουέλ Μακρόν στράφηκε δύο φορές προς τον Σαρκοζί, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας το διάστημα 2007-2012 ακολουθώντας μια σκληρή πολιτική νόμου και τάξης.
Ο 40χρονος Μακρόν γευμάτισε με τον Σαρκοζί στο Ελιζέ στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια πηγή από το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, ακριβώς πριν από το βιαιότερο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», που προκάλεσαν χάος σε συνοικίες του Παρισιού.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της δημόσιας τάξης, όπως επίσης και ένα από τα φορολογικά μέτρα που ο νυν πρόεδρος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, την φορολογική εξαίρεση των υπερωριών, μια βασική αρχή του προγράμματος του Νικολά Σαρκοζί όταν κρατούσε τα ηνία της χώρας του, έγραψε η εφημερίδα Le Figaro.
Την περασμένη Κυριακή, ο Μακρόν έστειλε τον Σαρκοζί στην Τιφλίδα για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στην τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Γεωργίας, μια κίνηση που προκάλεσε σάλο στους πολιτικούς κύκλους της Γαλλίας.
Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του πρώην προέδρου διακρίνουν στην πρωτοβουλία αυτή μια προσπάθεια του νυν επικεφαλής του γαλλικού κράτους να στείλει ένα μήνυμα προς τους δεξιούς ψηφοφόρους της Γαλλίας, που ένιωσαν σοκ από τις εικόνες των καμένων αυτοκινήτων σε συνοικίες του Παρισιού αλλά και της απόφασης του Μακρόν να επιχειρήσει να «εξαγοράσει» τους διαδηλωτές με δαπανηρές κοινωνικές απολαβές.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν κατανόησε τα προσωπικά και πολιτικά οφέλη που θα μπορούσε να λάβει από τον (Σαρκοζί)», σημειώνει μια πηγή από το περιβάλλον του 63χρονου πρώην προέδρου.
«Σε μια εποχή κρίσης, είναι μια καλή ιδέα να συνεχίζεις να έχεις σχέσεις με εκείνους με τους οποίους έχεις κοινά σημεία», υπογράμμισε η πηγή.
Το Ελιζέ υπογραμμίζει, εντούτοις, ότι δεν τίθεται θέμα να αναθέσει στον πρώην πρόεδρο τακτικές αποστολές εκπροσώπευσης.
Ένας αξιωματούχος του Ελιζέ λέει από την πλευρά του ότι ο Μακρόν και ο Σαρκοζί έχουν «μια εγκάρδια και γεμάτη σεβασμό» σχέση, σημειώνοντας πως ο ρόλος του πρώην προέδρου στην κρίση στη Γεωργία το 2008, όταν μεσολάβησε μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, δικαιολογεί την τιμητική αυτή αποστολή που του ανατέθηκε.
Όμως, ο Φρανσουά Πατριάτ, ένας γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Μακρόν, άφησε να εννοηθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει στο νου του έναν πιο άμεσο πολιτικό σκοπό.
Μόλις 6 μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας στοχεύει να υπονομεύσει τον Λοράν Βοκιέ, τον ηγέτη των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου ανήκει ο Νικολά Σαρκοζί.
Άλλωστε, ο Σαρκοζί απέφυγε να επικρίνει δημοσίως τον Μακρόν μετά την εκλογή του το 2017, σε αντίθεση με έναν άλλο πρώην πρόεδρο, τον Φρανσουά Ολάντ.
Για τον Σαρκοζί, οι αντίπαλοι του οποίου υποπτεύονται ότι έχει ακόμη πολιτικές φιλοδοξίες, η προσέγγιση Μακρόν του είναι επίσης χρήσιμη.
«Είναι ένας τρόπος για τον Σαρκοζί να εμφανιστεί στο κέντρο του παιχνιδιού, ενώ προκαλεί πλήγμα στον Βοκιέ» είπε ο Νταμιέν Αμπάντ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ρεπουμπλικάνων.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια