«Κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος ασχολιόταν με την οινοποιία, έναν πραγματικό αμπελώνα αλλά τον πούλησα» δήλωσε ο Τullio Μasoni σε τηλεφωνική συνέντευξη στο CNN. «Δυστυχώς το μετάνιωσα, και 20 χρόνια μετά έφτιαξα έναν αμπελώνα ποικιλίας Sangiovese σε μέγεθος τσέπης».
Με έκταση μόλις 200 τετραγωνικά μέτρα, το «Via Mari 10» αποδίδει μόλις 29 φιάλες κόκκινου κρασιού το χρόνο, τις οποίες ο Masoni τιμολογεί την καθεμία με το εντυπωσιακό ποσό των 5.000 ευρώ. Οι φιάλες δεν πωλούνται σε οινοπωλείο, αλλά από μια γκαλερί τέχνης -Bonioni Arte- λίγα τετράγωνα πιο πέρα.
«Το κρασί μου είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, μια φιλοσοφική πρόκληση, θέμα συζήτησης με τους φίλους στο σαλόνι αναφέροντας τον τρελό που έβαλε έναν αμπελώνα στην ταράτσα του», δήλωσε ο Masoni. «Αν δείτε μια ρόδα ποδηλάτου σε ένα σαλόνι και όχι σε ένα συνεργείο, συνειδητοποιείτε πόσο όμορφη είναι. Ο αμπελώνας μου είναι κάπως έτσι: Είναι απροσδόκητος, διεγείρει τον εγκέφαλο και πυροδοτεί νέες σκέψεις».
Η σχέση του κρασιού με την τέχνη μεγάλη. Το αμπέλι αναπτύσσεται σε πέργκολες που στην πραγματικότητα είναι έργα τέχνης φτιαγμένα από έναν τοπικό γλύπτη, τον Oscar Accorsi. Το κρασί ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που είναι επίσης γλυπτά ενός άλλου τοπικού καλλιτέχνη, του Lorenzo Menozzi, που αναπαριστούν έναν άνδρα και μια γυναίκα. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης κόμικς της Marvel Giuseppe Camuncoli σχεδίασε την ετικέτα. Ως αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα ενθαρρύνει τους αγοραστές του να μην ανοίγουν ποτέ τις φιάλες, αλλά να τις αντιμετωπίζουν σαν έργα τέχνης.
«Είμαι ο μόνος οινοπαραγωγός στον κόσμο που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πίνετε το κρασί μου», δήλωσε. Ανεξαρτήτως των όσων υποστηρίζει ο Masoni, έχουν απομείνει μόνο 10 φιάλες από την τελευταία εσοδεία, ενώ από τις προηγούμενες χρονιές έχουν εξαντληθεί όλες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ